Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina gnjevnih prosvjednika dočekala je na otoku Lampedusi kolonu u kojoj su bili predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i talijanski premijer Enrico Letta. Dovikivali su im uvrede.


Tjedan dana nakon tragičnog brodoloma imigranata kod Lampeduse, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i šef talijanske vlade Enrico Letta, dočekani su u srijedu na otoku povicima negodovanja ljutitog stanovništva.

Vezani članci Zdravko Marić Europska komisija optimistična: Hrvatskom gospodarstvu znatno povećana procjena rasta za iduću godinu Hrvatska i EU, ilustracija Europa slavi svoj dan, no imaju li i Hrvati razloga za slavlje? Podaci nisu ohrabrujući, na začelju smo mnogih ljestvica

'Sramota!', 'Ubojice!', vikali su okupljeni građani koji su ih došli dočekati u zračnu luku noseći fotografije imigranata.

>> Horor priče preživjelih: Satima smo plutali, hvatali smo se za leševe

Prosvjednici su nastavili izražavati ljutnju pri prolazu službene povorke prema luci. U povorci su bili i povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem te zamjenik premijera i talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano.

Ondje bi se uglednici trebali okupiti ispred tijela 289 imigranata, većinom Eritrejaca, izvađenih iz mora i poredanih u hangaru nakon brodoloma prošlog četvrtka u kojemu je smrtno stradalo između 300 i 390 osoba.

Na otoku s manje od 6.000 stanovnika osjeća se napetost dok su ilegalni imigranti smješteni u prenapučenu centru za prihvat.

Gradonačelnica Lampeduse Giusi Nicolini ocijenila je da je posjet talijanskih i europskih čelnika prihvatnom centru 'nezaobilazna etapa kako bi se vidjela izbliza velika tragedija koju otok proživljava'.

'Mislim da talijanska vlada mora zatražiti ispriku od djece i preživjelih zbog načina na koji se naša zemlja ophodi s njima. Tek ćemo tada moći zatražiti od Europe da preuzme svoju odgovornost', rekla je ona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook