Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može se braniti sa slobode

Assange na slobodi: Nastavljam sa svojim poslom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski visoki sud odlučio je pustiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na slobodu uz jamčevinu koji je večeras izašao iz pritvora.

Nakon izlaska iz pritvora Assange je odmah rekao okupljenim novinarima da će 'nastaviti svoj posao i nastaviti braniti svoju nevinost'. Okupljenim novinarima je i rekao da je super 'ponovno udisati svježi zrak Londona'. Zahvalio je svim ljudima diljem svijeta koji su imali vjere u njega te svom odvjetniku na hrabroj i naposlijetku uspješnoj borbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog ministra vanjskih poslova Assange do Švedske pod ekvadorskom zaštitom? Slika nije dostupna Ostaje u kućnom pritvoru O izručenju Assangea sud će odlučivati 7. i 8. veljače

'Ako pravda i nije uvijek dostižna, barem nije umrla', rekao je Assange komentirajući britansko pravosuđe.

Sudac Duncan Quseley postavio je vrlo stroge uvjete puštanja. Assange mora platiti 200.000 dolara u gotovini odmah te dodatnih 40.000 dolara u dva navrata. Uvjet je bio i striktno praćenje njegovog kretanja po puštanju iz pritvora, prenosi britanski Guardian.

>> Tužitelji žele Assangea optužiti za zavjeru

>> Assange ponovno traži puštanje na slobodu

Presuda o puštanju na slobodu uz jamčevinu donesena je u 14 sati (13 sati po lokalnom vremenu), a vjeruje se kako će obrada papira za njegovo puštanje na slobodu potrajati još dodatnih oko sat vremena, nakon čega je Assange ponovno slobodan čovjek, prenosi BBC.

Podsjetimo, Assangea zbog seksualnog zločina traže švedske vlasti, koje su se već bunile protiv njegovog puštanja na slobodu. Njegov WikiLeaks, u međuvremenu je po treći put ove godine objavio povjerljive dokumente američke vlade, a najnovija objava je ona od 250.000 povjerljivih depeša američkih veleposlanstava diljem svijeta.

'Viktorijanski' uvjeti u pritvoru

Assange je na sud stigao u zatvorskom kombiju, a po izlasku iz njega mnoštvo fotoreportera nahrupilo je oko njega kako bi ga fotografirali. Njegov odvjetnik Mark Stephens uvjete u kojima je njegov klijent zadržan u zatvoru, nazvao je 'viktorijanskim', a mislio je na držanje u samici i puštanje van samo na sat vremena dnevno.

Sudac Quesley prilikom izricanja odluke zaključio je kako povijest Assangeovog slučaja u Švedskoj daje osnovu po kojoj se može zaključiti da bi mogao biti oslobođen optužbi na sudu. Assange i dalje nastavlja borbu protiv izručenja švedskim vlastima, koje ga traže zbog navodnog silovanja dvije djevojke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene