Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po drugi put

Assange ponovno traži puštanje na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange zatražit će još jednom od britanskog pravosuđa da ga puste uz jamčevinu.

U međuvremenu i vlasti SAD-a bi ga mogle optužiti za špijunažu. Assange se trenutno nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji, zbog optužbi za navodne seksualne zločine u Švedskoj, koje on poriče, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I seksualnog zlostavljanja Švedska: Ponovno zatražen uhidbeni nalog za osnivača WikiLeaksa Slika nije dostupna Zbog silovanja Protiv osnivača Wikileaksa ponovno pokranuta istraga

>> Julian Assange izabran za 'Rock zvijezdu godine'

>> Meksički novinari dali potporu: ‘Svi smo mi Julian Assange’

Taj 39-godišnji Australac sam se predao britanskoj policiji, nakon što je Švedska za njim raspisala međunarodnu tjeralicu. Amerikancima je 'stao na žulj' objavom tajnih diplomatskih depeša i oni još uvijek razmatraju da ga tuže za špijunažu na račun toga.

Zbog nekorištenja kondoma

Za seksualno zlostavljanje u Švedskoj, optužen je još u kolovozu, a optužile su ga dvije WikiLeaksove volonterke. Tužitelji u Švedskoj žele ga ispitati oko tih optužbi, iako je glavna švedska tužiteljica Eva Finne, poništila uhidbeni nalog za Assangea, zbog 'ne postojanja razloga da se sumnja kako je on počinio zločin silovanja'.

Assangea je navodno seksualno zlostavljao jednu od žena, ignorirajući njezinu želju da koristi kondom pri seksualnom odnosu. Još jedna žena optužila ga je da je imao seksualni odnos s njom dok je ona spavala te da isto tako nije koristio kondom. Kako se radi o najblažoj kategoriji silovanja, Assangeu prijeti maksimalna kazna od najviše četiri godine zatvora.

Prošlog tjedna na saslušanju u Londonu, sudac je Assangeu odbio puštanje na slobodu uz jamčevinu, ustvrdivši kako bi on mogao pobjeći u tom slučaju, unatoč garancijama, uglednog australskog novinara te britanskog filmskog redatelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene