Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan američki milijarder nudi mladima koji žele pokrenuti vlastiti biznis ponudu koju nije lako odbiti - 100.000 dolara i mogućnost ostvarenja vlastite 'startup' ideje. 'Kvaka' je u tome, što kandidati moraju napustiti školovanje na fakultetu.


Oni imaju između 18 i 25 godina, žive zajednu u apartmanu na Lower Manhattanu i njih 11-ero su potencijalni poduzetnici, koji uče o poduzetništvu na Enstitutu, eksperimatalnom programu, koji će im pokazati imaju li ono što treba, da postanu uspješni poslovni ljudi.

Vezani članci Birokracija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Sudski spor traje dovoljno dugo da tvrtka propadne: "To je apsurd. Nema sigurnosti, ne otvaraju se radna mjesta" Hrvatska je i dalje nepoduzetnička zemlja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatsko poduzetništvo je i dalje na europskom začelju: Proces koji se drugdje rješava u par klikova kod nas traje tjednima

>> Evo kako u samo 24 sata do biznisa!

Nešto manje od polovice tih kandidata, već je osnovalo svoje tvrtke, a tek troje ih je završilo fakultet. Zajedno kupuju, kuhaju, jedu i pospremaju. Dijele jedan daljinski upravljač te mnoge tajne u trosobnom stanu. Prvom zorom idu na posao i uče na razini iskustva, a ne teorije.

Iako zapravo nitko ne zna može li se predavati poduzetništvo, milijarder Peter Thiel nudi studentima 100.000 dolara da odustanu od fakulteta i ostvare svoju 'startup' ideju, odnosno pokrenu vlastiti posao.

Glavna prednost Enstituta jest učenje kroz posao, pune dvije godine uz pomoć mentora. Projekt je već zaživio u New Yorku, a iduće godine će se proširiti na nova tri američka grada.

U priloženom videu, koji je napravio Forbes, možete vidjeti što o projektu misle oni koji ga pohađaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook