Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 35 kvadratnih kilometara

VIDEO: Najveća 'farma' vjetrenjača na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jugoistočnoj obali Ujedinjenog Kraljevstva otvorena je najveća na svijetu 'farma' za proizvodnju električne energije iz vjetra.

Uz obalu se nalazi oko 100 turbina, koje će proizvoditi struju dovoljnu za godišnju opskrbu preko 200 tisuća kućanstava. Europska energetska kompanija Vattenfall dvije je godine radila na izgradnji konstrukcije od 300 MW. Očekuje se da će konstrukcija proizvoditi struju barem narednih 25 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Slika nije dostupna MOSKVA ODMAH ODGOVORILA Ukrajina prekinula opskrbu strujom regije pod kontrolom proruskih separatista zbog dugova

Svaka turbina je visoka 115 metara, a konstrukcija se prostire na 35 kvadratnih kilometara, odnosno na prostoru dovoljnom za izgradnju 4 tisuće nogometnih terena. Britanski državni tajnik za energetske i klimatske promjene, Chris Huhne, na otvaranju je naglasio kako će energija dobivena iz vjetra iz La Mancha doprinijeti povećanju 'ekološke' energije u toj zemlji.

>> Najveća svjetska plimna turbina postavlja se u Sjevernoj Irskoj

Izgradnjom ove konstrukcije Velika Britanija ima više energije, dobivene iz obnovljivih resursa, nego ostatak svijeta zajedno, piše Reuters. Do 2020. godine žele 15 posto svoje energije dobivati iz obnovljivih resursa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene