Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 'crvenoj zoni' 600 tisuća ljudi

Vezuv je velika opasnost za stanovnike napuljske regije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan Vezuv, koji još od 1944. nije eruptirao, i dalje je velika opasnost za stotine tisuća stanovnika napuljske regije na jugu Italije, upozorio je talijanski geolog Francesco Russo, ocijenivši mjere za zaštitu 'nedostatnima'.

'Vezuv je vrlo opasan vulkan. Po nekim statistikama, postoji 27-postotna opasnost od eksplozivne erupcije u idućih stotinu godina', naglasio je na konferenciji za novinare Russo, predsjednik Geološkog društva napuljske regije. 'U 'crvenoj zoni' živi oko 600 tisuća ljudi, što znači da bi bili izravno ugroženi tom vrstom eksplozije. A mi nismo sigurni da bismo ih uspjeli evakuirati', upozorio je.

Pročitajte i ovo Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana

'To ovisi o tome koliko bismo unaprijed uspjeli otkriti erupciju. Ako bismo imali samo tjedan dana, to bi bilo teško', dodao je. 'Vlasti ne čine dovoljno. Planovi za evakuaciju su nepouzdani, mjere kojima bi se ljudi potaknuli da napuste ugrožena područja nisu dostatne', istaknuo je.

Zadnja takva eksplozija dogodila se 1631., kad je poginulo četiri tisuće ljudi, a 'eksplozija poput one koja je uništila Pompeje 79. godine u opasnost bi dovela dva do pet milijuna ljudi', upozorio je Russo. Procijenio je ipak kako se 'opasnost da se to dogodi svodi tek na jedan posto'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene