Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Milanu

Pusić: EU jednoglasno za rješenje dvije države, Izraela i Palestine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja u Milanu sudjeluje na na neformalnom sastanku šefova diplomacija Europske unije na kojem se govorilo i o bliskoistočnom mirovnom procesu i stanju u Gazi, u subotu je potvrdila da u bloku 28-orice postoji jednoglasna potpora rješenju dvije države, Izraelu i Palestini, ali da je potrebno 'redefinirati' koncept koji je iniciran prije 20 godina jer je u svom praktičnom aspektu zastario.

'Postoji unisona podrška rješenju dvije države, međutim pokazuje se da je koncept koji je iniciran pred sad već 20 godina možda u svom praktičnom aspektu malo zastario, odnosno da se temelji na nekim pretpostavkama koje više ne odgovaraju činjenicima i da je zbog toga nužno redefinirati, ponovo promisliti, ali apsolutno praktično osmisliti rješenje dviju država, dakle Izraela i Palestine na tom terenu i početi graditi konsenzus oko toga i početi provoditi to rješenje', izjavila je Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

'Jedina alternativa tom rješenju je rješenje jedne države, a to Izrael smatra potpuno neprihvatljivim, smatra da ga ugrožava i ne garantira dugoročnu sigurnost, upravo obrnuto', dodala je šefica hrvatske diplomacije i istaknula da i 'Palestinci prihvaćaju rješenje dviju država i oko toga postoji slaganje'.

Kako je upitno postoji li zaista u stvarnosti bliskoistočni mirovni proces, nastavila je Pusić, sastanak je uvelike bio posvećen stanju u Gazi i posljedicama činjenice da je samo u ovom razdoblju poginulo više od 2.000 ljudi i da je jedna trećina infrastrukture uništena te načinu kojim bi se moglo prići toj cijeloj situaciji da se ponovo uspostavi nešto što bi zaista bio mirovni proces, odnosno što bi vodilo trajnom miru i s jedne strane jamčilo sigurnost Izraelu, a s druge strane Palestini.

SKUP U BERLINU Pusić: 'Njemačka ponovo pokazuje interes za regiju'

S tim u svezi, rekla je Pusić, na sastanku se govorilo o potrebi da se podrži inicijativa palestinskog predsjednika Abu Abasa koja bi se trebala pojaviti u sljedećih nekoliko dana ili tjedana.

'Postoji konsenzus o tome da je predsjednik Abas jedan čimbenik mira, odnosno osoba s kojom je zaista moguće pregovarati i gdje treba iskoristiti i njegov autoritet i prisutnost i spremnost da se pojavi s još jednom novom inicijativom te da se pokuša ojačati i autoritet Palestinske uprave i njega osobno u palestinskim krugovima', kazala je Pusić.

Na sastanku u Milanu, dodala je, iskazana je potpora svim američkim naporima po pitanju postizanja trajnog mira na tom uzavrelom području, ali je također zaključeno da bi se i Europska unija morala puno snažnije politički angažirati po pitanju Bliskog istoka.

'Nužno je i da EU ima veću, vidljiviju, snažniju političku ulogu, a ne samo humanitarnu i ekonomsku, i u tom smislu postoji ideja da se formulira određeni novi koncept u nekoj vrsti non-papera', prenijela je Pusić zaključak svojih kolega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene