Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Verhofstandt nakon izbornog poraza podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski premijer Guy Verhofstadt podnio je u ponedjeljak, nakon poraza njegove liberalno-socijalističke koalicije na nedjeljnim parlametnarnim izborima, ostavku kralju Albertu II.

Verhofstadt je  bio premijer zadnjih osam godina.
Belgijski kralj ostavku je prihvatio i zadužio vladu u odlasku da
nastavi obavljati dužnost do formiranja nove vlade.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

Najveći dobitnici parlamentarnih izbora su flamanski demokršćani (CDV), flamanskog premijera Yvesa Leterma, koji će u donjem domu parlamenta od 150 zastupnika imati njih 30, što je osam zastupnika više u odnosu na prethodne izbore 2003. godine.

Veliki gubitnici ovih izbora su dvije flamanske stranke iz dosadašnje vladajuće koalicije - liberali (VLD) i socijalisti (SPA). Liberali su dobili 18 zastupnika, što je sedam manje u odnosu na zadnje izbore, a socijalisti su dobili devet manje zastupnika i u ovom sazivu će ih imati 14.

Treća flamanska stranka je Vlaams Belang (flamanski interes), ekstremno desna stranka s kojom nitko ne želi koalirati.

U južnom frankofonoj regiji Valoniji, liberalni Reformatorski pokret (MR) pretekao je socijaliste (PS) osvojivši, prema skoro potpunim rezultatima, nakon što je prebrojano 96 posto glasova, 22 mjesta u parlamentu, a socijalisti 21 mjesto.

Belgija je jezično podijeljena zemlja, u Flandriji na sjeveru zemlje govori se nizozemski, a na jugu u Valoniji francuski i birači glasuju za stranke iz svoje jezične zajednice, a koalicije za saveznu vladu stvaraju se naknadno.

Postizborni pregovori o koalicijama znaju trajati vrlo dugo, prije četiri godine trajali su 60 dana. Ovoga puta mogli bi potrajati i
duže, jer flamanske stranke žele daljnju decentralizaciju zemlje, čemu se protivi frankofoni dio zemlje. U belgijskoj vladi moraju biti jednako zastupljeni i Flamanci i frankofoni Valonci.

Tradicionalno se kod stvaranja koalicija poštuje jezična simetrija - ako su u vladajućoj koaliciji primjerice flamanski socijalisti, onda su s njima i valonski socijalisti, a isto vrijedi i za ostale stranke.

Premijer obično dolazi iz Flandrije u kojoj živi 60 posto
stanovništva zemlje. Valonija je dala zadnji put premijera kratko razdoblje između 1978. i 1979. godine.

Najviše izgleda da postane novi premijer ima Yves Leterme, šef najjače stranke. Yves Leterme, 46-godišnji pravnik. On bi po svom podrijetlu mogao biti idealni belgijski premijer - dijete je miješanog frankofono-flamanskog braka i savršeno govori i flamanski i francuski. 

Međutim, njegova izjava u prosincu prošle godine da Valonci nisu dovoljno inteligentni da nauče flamanski jezik izazvala je bijes u Valoniji, gdje ga podržava samo 4 posto stanovništva. Iako je tijekom predizborne kampanje nekoliko puta posjetio Valoniju, rejting mu se nije popravio i tu bi mogao imati poteškoća da nađe partnersku stranku na frankofonoj strani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene