Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Venezueli su ekshumirani ostaci legendarnog borca za neovisnost iz 19. stoljeća Simona Bolivara kako bi se utvrdilo jesu li ga otrovali neprijatelji u Kolumbiji.


Predsjednik Hugo Chavez, naime, odbija uvriježeno stajalište da je Bolivar, sjajni vojni taktičar koji je dobar dio Južne Amerike oslobodio od stoljetne španjolske vladavine, umro od tuberkuloze u Kolumbiji 1830. godine. Chavez ustraje u tome da je Bolivara ubio kolumbijski suparnik, a novootvoreni forenzički laboratorij u Caracasu za svoj je prvi slučaj odabrao upravo smrt heroja kojeg neki nazivaju latinoameričkim Georgeom Washingtonom.

Vezani članci Testiranje na majmunske boginje Ispovijest muškarca koji se zarazio majmunskim boginjama: "Sve me boljelo, dobivao sam napadaje panike..." Ilustracija HZJZ objavio novu cijenu PCR testa

‘Kakvom smo samo divnom događaju svjedočili večeras! Vidjeli smo ostatke velikog Bolivara. Plakao sam, priznajem. Rekao sam da to moraju biti Bolivarove kosti jer se može osjetiti njegova veličanstvena nazočnost’, napisao je Chavez na Twitteru, nakon što je otvoren Bolivarov lijes.

U prilogu državne televizije mogla se vidjeti počasna vojna garda u svečanim odorama, s maskama na licima i plavim rukavicama kako salutira uz lijes u prostoriji ukrašenoj golemom zastavom Venezuele. Unutar velikog kovčega nalazio se manji omotan drevnim državnim stijegom koji je bio izrađen u Engleskoj i za koji je Chavez najavio da će ga zamijeniti zastavom domaće proizvodnje.

Ljevičar Chavez je 2006. državnoj zastavi dodao osmu zvijezdu, a smjer galopa bijelog konja u državnom grbu promijenio ulijevo. Paul Auwaerter, američki stručnjak sa Sveučilišta John Hopkins, u travnju je podupro teoriju po kojoj je Bolivar najvjerojatnije umro od trovanja arsenom. No, on smatra da je do toga došlo zbog pijenja zagađene vode ili uzimanja toga otrova iz prirode za liječenje glavobolje i hemoroida, te mu nije bilo nimalo drago što je Chavezova vlada zlorabila njegovo istraživanje.

Chavez tvrdi da je Bolivara ubio kolumbijski general Francesco de Paula Santander, a neki analitičari upozoravaju da bi otvaranje toga slučaja moglo dodatno zaoštriti ionako napete odnose između dviju susjednih zemalja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju