Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedan 4,5 milijardi eura

Stao je najveći stroj na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki hadronski sudarač (LHC), tragač za tzv. Božjom česticom, zaustavljen je nakon što je u njega ušla - lasica.

Najveći stroj na svijetu vrijedan 4,6 milijarde eura, koji se nalazi u švicarskom CERN-u, pokvarila je malena životinjica koja se nekako uvukla u njega i pregrizla strujni kabel. Tom prilikom lasica je i stradala od udara 66.000 voltnog napona transformatora koji pokreće sudarač.

LHC je bio pod punim naponom, kada su znanstvenici zabilježili ‘ozbiljnu električnu perturbaciju’ u ranim jutarnjim satima u petak. Poslana je inspekcija, koja je otkrila nesretnu životinju u dijelu postrojenja za opskrbu sudarača električnom energijom.

Glasnogovornik CERN-a izjavio je kako nije iznenađujuće da je životinja ušla u postrojenje, koje se većim dijelom nalazi u ruralnom području. Prije sedam godina, LHC je zaustavljen nakon što je neka druga životinja uzrokovala kratki spoj, najvjerojatnije ptica, no njezini ostaci nisu pronađeni. Trebat će nekoliko dana da bi sudarač bio popravljen, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Sustav treba reformirati'' Hrvatska i službeno pridružena članica CERN-a: Osvrnuli se na to gdje je danas domaća znanost Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska postala pridružena članica CERN-a Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene