Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paul Royle

'Veliki bijeg': Preminuo jedan od zadnje dvojice preživjelih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australac Paul Royle, jedan od dvoje preživjelih u Velikom bijegu iz strogo čuvanog nacističkog zatvora Stalag Luft III u Drugom svjetskom ratu, preminuo je u 101. godini, objavio je u petak njegov sin.

Gordon Royle je za ABC potvrdio da je njegov otac preminuo u bolnici u Perthu nakon nezgodnog pada i loma kuka. "Tata je do kraja živio punim plućima", kazao je sin. Sada je jedini preživjeli iz tog bijega savezničkih časnika 94-godišnji Britanac Dick Churchill.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pune ruke posla za MUP Scene kao iz filma: Krijumčario migrante, pokušao pregaziti policajku, a zatim se dao u bijeg Ilustracija Bježao policiji Serijski prekršitelj tri puta posudio auto, svaki put mu ga oduzeli - pa i ovaj, posljednji

Paul Royle je bio jedan od 76 zrakoplovaca koji su 1944. pobjegli iz zloglasnog logora u Poljskoj pod nacističkom okupacijom. Njihov hrabri podvig ovjekovječen je u američkom filmu iz 1963. sa Steveom McQueenom. Bijeg je organiziran kroz prokopani tajni tunel ispod nacističkog logora. Od njih 76, slobode su se dokopala samo trojica. Ostale je uhvatio Gestapo, a 50 ih je strijeljano po naredbi Hitlera. Zatvorenici su tijekom zatočeništva prokopali tri tunela nazvana Tom, Dick i Harry, a pri bijegu su se poslužili ovim posljednjim, koji je jedini bio dovršen.

NACISTIČKO BLAGO Novi obrat u slučaju nestalog vlaka punog zlata

Stalag Luft III otvoren je u proljeće 1942. i u njemu su bili zatočeni pripadnici zrakoplovstva. U njemu je u jednom trenutku bilo 10.000 ratnih zarobljenika. Prvi uspješan bijeg iz zatvora, nazvan "Drveni konj", izveden je 29. listopada 1943. "Veliki bijeg" izveden je u noći s 24. na 25. ožujka 1944. Australac Paul Brickhill, čiji su zrakoplov nacisti 1943. srušili nad Tunisom, o tim je uzbudljivim događajima nakon završetka rata napisao knjigu "Veliki bijeg" koja je poslužila kao predložak američkoj akcijskoj ratnoj drami. Pojedinosti o bijegu doznao je od Roylea, s kojim je dijelio zatvoreničke dane u Stalag Luftu III, gdje je Royle ponovno završio samo dva dana nakon bijega. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene