Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stručnjaci objasnili

Velika vojna analiza: Ovo su tri pravca kojima bi rat u Ukrajini mogao ići 2024. godine

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Respektabilan BBC razgovarao je s troje vojnih stručnjaka koji su podijelili svoja predviđanja rata u Ukrajini za sljedeću godinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da proljetna protuofenziva nije bila onoliko uspješna koliko se nadao, Rusija još uvijek kontrolira oko 18 posto zemlje.

U veljači bit će dvije godine od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, a BBC je razgovarao s tri vojna analitičara koji su objasnili što bismo mogli očekivati u 2024. godini.

"Ishod ovisi o odlukama u Washingtonu i Bruxellesu"

Prema Barbari Zanchetta s Odsjeka za ratne studije King's Collegea London, izgledi za rat u Ukrajini su i dalje sumorni. U usporedbi s prošlom godinom, Vladimir Putin je jači, više politički nego vojno.

Situacija na bojišnici ostaje neizvjesna, čini se da je ukrajinska ofenziva zaustavljena, a s ruske strane nema iskoraka. "Više nego ikad, ishod ovisi o političkim odlukama koje donose miljama daleko od središta sukoba u Washingtonu i Bruxellesu", piše BBC.

Demonstracija jedinstva Zapada počinje se kolebati, američki paket obrambene pomoći je "talac onoga što je predsjednik Joe Biden nazvao sitnom politikom", a buduća ekonomska pomoć EU-a ovisi o Mađarskoj.

Oklijevanje tih zemalja ohrabrilo je Putina koji u nastupima i izjavama pokazuje da je Rusija u ratu dugotrajna.

Pročitajte i ovo Artyom Kamardin i Yegor Shtovba Nisu imali milosti Sramotna presuda u Rusiji: Dvojica pjesnika dobila višegodišnje kazne zbog svojih stihova

Prema Zanchetti, odluka EU-a da se otvore pregovori o članstvu Ukrajine i Moldavije više je nego simbolična, dok je u Washingtonu malo vjerojatan potpuni preokret politike.

Za Zapad, a time i Ukrajinu, godina koja je pred nama bit će teža. Iako je vjerojatno da rat neće završiti 2024. godine, ne može trajati unedogled.

"Uz oklijevanje Zapada koje podupire Rusiju, i u nedostatku državnog udara ili zdravstvenog problema koji bi doveo do Putinove smrti, jedini predvidljivi ishod bit će dogovoreno rješenje koje za sada obje strane i dalje odbijaju", dodala je analitičarka.

Godina konsolidacije

Michael Clarke, bivši glavni direktor Royal United Services Instituta, rekao je da je tijek sukoba u ovoj godini označio činjenicu da se vratio i rat iz industrijskog doba.

Takvo ratovanje usmjerava značajne dijelove, ili čak cijela gospodarstva, prema proizvodnji ratnih materijala. Ruski obrambeni proračun se utrostručio od 2021. godine, u 2024. će činiti 30 posto državne potrošnje.

To će, misli Clarke, rat u Ukrajini učiniti dužim i traumatičnijim pothvatom od bilo čega što je Europa poznavala od sredine prošlog stoljeća. 

Iduća godina trebala bi pokazati jesu li Rusija i njezini dobavljači u Sjevernoj Koreji i Iranu ili Ukrajina i njezini podupiratelji sa Zapada sposobni i spremni ispuniti "proždrljive zahtjeve ratovanja industrijskog doba".

Ruske snage bi se mogle ponovno pokušati probiti duž cijele fronte, barem kako bi osigurale cijelu regiju Donbasa. Ukrajina će vjerojatno pokušati iskoristiti uspjeh koji je imala u ponovnom uspostavljanju kontrole nad zapadnim Crnim morem i svojim vitalnim trgovačkim koridorom do Bospora. Kijev će vjerojatno pokušati prirediti još vojnih iznenađenja ruskim osvajačima kako bi ih izbacio iz ravnoteže.

Pročitajte i ovo Policija Teška nesreća Slovenac stradao kod Karlovca: "Sletio s ceste pa je došlo do višestrukog prevrtanja auta"

Ipak, 2024. godina izgleda kao godina konsolidacije za Kijev i Moskvu. Rusiji nedostaje oprema i obučeno ljudstvo za pokretanje strateške ofenzive najradnije do proljeća tek 2025. godine.

Dok Ukrajina izgrađuje svoje unutarnje snage, i ona treba financijsku i vojnu potporu sa Zapada.

"Vojni tijek ovog rata 2024. više će se odrediti u Moskvi, Kijevu, Washingtonu, Bruxellesu, Pekingu, Teheranu i Pjongjangu nego u Avdiivki, Tokmaku, Kramatorsku ili bilo kojem od razorenih bojišta duž prve crte bojišnice", naglasio je analitičar.

SAD i pritisci

Ben Hodges, bivši zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi predviđa da će SAD početkom godine ponovno otkriti svoju stratešku okosnicu i usvojiti paket pomoći koji je odgođen u prosincu.

Dok se priprema preuzeti inicijativu, vjeruje da će Ukrajina rekonstruirati istrošene postrojbe, poboljšati sustav zapošljavanja unutar zemlje, povećati proizvodnju streljiva i oružja, povećati sposobnost djelovanja protiv mogućnosti elektroničkog ratovanja (ometanje, presretanje, lociranje).

Do početka ljeta će Ukrajina prvi put moći koristiti zrakoplove F16 američke proizvodnje.

Strateški najvažniji dio Ukrajine koji je Rusija okupirala je Krim. Analitičar to naziva odlučujućim terenom te dodaje da će Ukrajinci napraviti sve da zadrže pritisak na tamošnje Ruse kako bi to bilo neodrživo za rusku mornaricu u Sevastopolju, nekolicini tamošnjih zračnih baza i logističku bazu u Dzankoyu.

Dodaje da Ukrajinci nemaju neograničene resurse, ali su ruski vojnici u gorem stanju. "Ruski logistički sustav je krhak i pod stalnim pritiskom Ukrajine", naglasio je Hodges u vojnoj analizi za BBC.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene