Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamijenit će Charlesa Darwina

Velika Britanija: Jane Austen bit će na novčanici od 10 funta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska književnica iz 19. stoljeća Jane Austen pojavit će se na novoj novčanici od deset funta, objavila je u srijedu britanska središnja banka koja želi ublažiti kritike da su žene premalo zastupljene na britanskome novcu.

Autorica klasika poput 'Ponosa i predrasuda', 'Razuma i osjećaja' te 'Emme' od 2016. zamijenit će prirodoslovca Charlesa Darwina.

Bank of England izazvao je u travnju negodovanje objavom da će nekadašnji premijer Winston Churchill zamijeniti socijalnu reformatoricu Elizabeth Fry na stražnjoj strani novčanice od pet funta i tako će s britanske valute nestati jedina žena.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Slika nije dostupna Pojačane mjere sigurnosti Princa presrela policija u vrtu Buckinghamske palače

>> VIDEO Prekrasno jezerce obojili u CRNO: Sve da bi spriječili nesreće!

Mark Carney, nekadašnji guverner kanadske središnje banke, otac četiriju kćeri i prvi stranac na čelu te banke u njezinoj 319-godišnjoj povijesti, rekao je kako se poduzimaju koraci da se takve strasti više nikad ne uskomešaju.

>> Britanac koji je naručio ubojstvo supruge na medenom mjesecu bit će izručen

Na aversu funte od 1960. je britanski suveren, a od 1952. to je kraljica Elizabeta II. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene