Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova dvije zemalja složni su da EU potrebne dublje reforme, pojednostavljenje njezina funkcioniranja, njezinih procedura i pravila.


Velika Britanija i Italija rekle su u utorak kako se slažu da je potrebno reformirati Europsku uniju da se zaštite prava članica bloka, potakne gospodarstvo i rješava migracijska kriza.

Vezani članci Požar na Sardiniji - 1 VIDEO Italija se bori s požarima na Sardiniji: Od Europe zatražili kanadere, evakuirane stotine ljudi Festival, ilustracija Ukinuli mjere pa im naglo porastao broj zaraženih, ali oni organiziraju festival na kojem će biti nevjerojatnih 40.000 ljudi

Velika Britanija ponovno pregovara o nekim uvjetima svojega članstva u EU-u prije referenduma koji bi se trebao održati do kraja 2017., no premijer David Cameron dosad nije uspio postići dogovor o planovima za smanjenje povlastica za migrante.

Ministri vanjskih poslova u tekstu objavljenom u The Daily Telegraphu ustvrdili su da imaju mnogo toga zajedničkoga.

"Italija i Velika Britanija složile su se da su potrebne dublje reforme EU-a, pojednostavljenje njezina funkcioniranja, njezinih procedura i pravila", napisali su Philip Hammond i Paolo Gentiloni u zajedničkom komentaru.

"Možemo surađivati na paketu reformi EU-a koji se odnosi na specifična pitanja kao što su uloga nacionalnih parlamenata, konkurentnost, ekonomsko upravljanje i socijalna skrb kako bi se EU učinila jednostavnijom, učinkovitijom i manje birokratiziranom".

Dvojica ministara ustvrdila su da su Uniji potrebni "različiti putovi integracije" koji mogu koegzistirati, što je ključni zahtjev Velike Britanije.

David Cameron pokušat će u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu dati odlučujući poticaj svojim reformama EU-a. Njegov glavni zahtjev je smanjiti imigraciju iz EU-a u Veliku Britaniju, posebno s istoka Europe koja je dosegla rekordne razine, a kako bi to postigao želi da se smanji socijalna pomoć. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook