Postoje možda veliki problemi koje treba raspraviti, ali okruženje sastanka američkog i ruskog predsjednika u veličanstvenoj vili iz 18. stoljeća s pogledom na Ženevsko jezero bit će raskošno i mirno.

Galerija


Prvi sastanak licem u lice u lice između Joea Bidena na predsjedničkoj funkciji i ruskog kolege Vladimira Putina mogao bi trajati četiri do pet sati ili više.

Vezani članci Joe Biden Odgovor na nasilno gušenje prosvjeda: Biden uvodi nove sankcije kubanskoj policiji, traži i određeno izvješće Ruska baza na Sjevernom polu - 1 Što se krije iza novog poteza Rusije, zbog kojeg bi ponovno mogle porasti napetosti među svjetskim silama? "To su sve sastavnice recepta za tenzije, koje se događaju sve češće"

Neke od tema o kojima će razgovarati u srijedu su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore.

Međutim, neće biti jela, a ruski i američki predsjednici održat će odvojene konferencije za novinare, znak zategnutih odnosa.

"Bez lomljenja kruha", rekao je novinarima visoki američki dužnosnik dok je Biden letio u Ženevu na razgovore koji bi trebali započeti oko 13 sati u Villi La Grange, elegantnoj sivoj palači okruženoj parkom od 30 hektara.

Putin stiže prvi, a on i Biden će se najprije sastati sa švicarskim predsjednikom Guyom Parmelinom. Nakon toga će ruski i američki predsjednik razgovarati u knjižnici u kojoj se čuvaju stare knjige na kineskom, francuskom, perzijskom i turskom.

S Bidenom na sastanak dolazi državni tajnik Antony Blinken, a s Putinom šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Između tri i 3 i pol tisuće policajaca raspoređeno je u inače mirnom švicarskom gradu.

Među tisućama knjiga u vili nalazi se i ona Charlesa Picteta de Rochemonta, diplomata koji je pripremio švicarsku Deklaraciju o trajnjoj neutralnosti - dodatni razlog za izbor Ženeve za mjesto održavanja samita.