Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame i dalje pada te je na rekordno niskih 44,7 posto, a većina Amerikanaca ne vjeruje da će biti izabran u drugi mandat 2012. godine, pokazalo je u četvrtak novo ispitivanje Gallupova instituta.


Obamino obnašanje dužnosti u prosjeku je odobravalo 44,7 posto birača tijekom sedmog tromjesečja njegova predsjedništva. Prosječna stopa odobravanja pada mu svako tromjesečje otkako je preuzeo dužnost - sa 63 posto na početku mandata stopa odobravanja u posljednjem je tromjesečju pala za više od dva posto.

Obamin pad popularnosti došao je do razine da prvi put više Amerikanaca (50 posto) ima loše mišljenje o predsjedniku, nego dobro (47 posto). Gallupova anketa također pokazuje da u ovome trenutku 54 posto Amerikanaca vjeruje da Obama ne zaslužuje ponovni izbor 2012. godine, a 39 posto ih misli drukčije. Ranije ove godine između 46 i 48 posto Amerikanaca reklo je da bi Obama trebao biti izabran u drugi mandat.

Vezani članci Sud: Preokret u slučaju Anite Nosić - 4 Sud poništio odluku kojom je HDZ-ova načelnica Anita Nosić izgubila mandat: "Očekujem da će ju Općina vratiti na mjesto načelnice" Predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković na sastanku na Pantovčaku Glasnogovornik Vlade o prepričavanju sastanka na Pantovčaku: "Premijer se time ne bavi niti je to njegov stil"

Prosječna stopa odobravanja u sedmom tromjesečju mandata Obamu smješta u donji dio ljestvice usporedivih prosjeka među devet američkih predsjednika od Dwighta Eisenhowera, a podjednako je s onom nekoliko nedavno izabranih predsjednika, uključujući Jimmyja Cartera, Ronalda Reagana i Billa Clintona. No, i Clinton i Reagan jednako su loše stajali u tom trenutku mandata, ali obojica su se poslije oporavila i pobijedila na drugim predsjedničkim izborima.

Budući da se izbori za Kongres održavaju za manje od dva tjedna, manja potpora Obami znači da njegova Demokratska stranka može očekivati teške gubitke. Predsjednikova stranka gubila je prosječno 36 mjesta u Predstavničkom domu Kongresa kada mu je stopa odobravanja bila ispod 50 posto. Posljednje ankete predviđaju demokratima gubitak od 30 do 60 mjesta u Predstavničkom domu i gubitak većine te zadržavanje smanjene većine u Senatu.

Rezultati se temelje na Gallupovu dnevnom istraživanju, provedenom od 20. srpnja do 19. listopada, uključujući intervjue s više od 90.000 Amerikanaca. (Hina)