Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđena pobjeda

Slovačka dobila predsjednika hrvatskih korjena: Ivan Gašparovič osvojio drugi mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovački predsjednik Ivan Gašparovič osvojio je na izborima drugi petogodišnji predsjednički mandat, objavilo je slovačko izborno povjerenstvo, a prenosi agencija Tasr.

U drugom krugu izbora Gašparovič, kandidat vladajuće koalicije ljevice, osvojio je nešto više od 1,2 milijuna glasova ili 55,5 posto. Njegova protukandidatkinja Iveta Radičova, predstavnica oporbenih demokršćana, dobila je nešto manje od milijun glasova ili 44,4 posto. Odaziv je bio 51 posto, bitno više nego u prvom krugu izbora prije dva tjedna.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

68-godišnji Ivan Gašparovič, čiji su djed, baka i otac rođeni u Vinodolu i koji su emigrirali u tadašnju Čehoslovačku poslije Prvog svjetskog rata, dugogodišnji akter slovačke političke pozornice, izbore je osvojio na krilima popularnosti premijera Roberta Fica koji je snažno podupro njegov reizbor, smatraju analitičari.

Dobro je da se premijer, parlament i predsjednik države slažu, izjavio je Gašparovič novinarima nakon proglašenja pobjede, uz zahvalu svima koji su bili uz njega u kampanji i na biralištima. Fico je izrazio zadovoljstvo što će se u vrijeme gospodarske krize moći osloniti na 'socijalno osjetljivog' predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene