Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje Papinu bivšem sobaru optuženom za krađu i predaju stotina povjerljivih dokumenata nastavljeno je u Vatikanu a presuda bi, kako je objavio glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi, trebala biti izrečena u subotu.


U utorak, drugog dana suđenja koje neki zovu 'Vatileaks' i koje je privuklo veliko zanimanje javnosti i na svjetlo dana iznijelo suparništva i napetosti u Vatikanu, bivši sobar Paolo Gabriele je u dugom govoru rekao da se ne osjeća krivim za optužbu za krađu. No priznao je da je 'kriv' što je izdao povjerenje Benedikta XVI. kojim se, po njegovoj ocjeni, 'manipulira'.

Za četvrtak nije zakazana nikakva rasprava u suđenju Gabrieleu jer se toga dana obilježava blagdan sv. Franje, zaštitnika Italije, kada će Papa posjetiti marijansko svetište Loreto, na jadranskoj obali.

>> Papin sobar odbio reći osjeća li se krivim, odbačen dio dokaza

Suđenje se nastavlja u petak i završit će koncem tjedna, zbog toga što u nedjelju počinje sinoda biskupa iz cijeloga svijeta o 'novoj evangelizaciji' a u idući četvrtak 11. listopada, na obljetnicu 50. početka Drugog vatikanskog sabora, počinje Godina vjere koju je Papa proglasio a završit će 24. studenog 2013.

Gabriele je u utorak rekao da je htio pomoći Papi: 'Doista me je zaprepastilo što me je Sveti Otac, dok sam za ručkom sjedio s njim za stolom, pitao o stvarima o kojima je morao biti obaviješten', izjavio je nekad uzorni Papin zaposlenik s nadimkom Paoletto. Gabriele je izjavio da je djelovao sam, 'bez pomagača', ali je priznao da je imao brojne 'kontakte' u Vatikanu, gdje se osjećalo 'veliko i sveprisutno nezadovoljstvo'.

Optužen je za krađu stotina Papinih povjerljivih dokumenata koje je predao novinaru Gianluigiju Nuzziju. Potonji ih je poslije objavio u knjizi 'Sua santita' ('Njegova svetost'). U utorak se na klupi za svjedoke pojavilo više svjedoka, među kojima i Papin osobni tajnik mons. Georg Gaenswein. Ako ga sud proglasi krivim, Gabriele može dobiti četiri godine zatvora. (Hina)

Vezani članci Theodore McCarick - 4 Vatikan konačno objavio izvješće o zloglasnom američkom kardinalu, razriješenom zbog zlostavljanja djece i odraslih Papa Franjo Vatikan se oglasio o Papinim izjavama o istospolnim brakovima: Sporni dio izvučen iz konteksta, autor filma nedostupan za komentar

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook