Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatikan traži cjelovitu ispriku

Njemačka bi mogla izdati uhidbeni nalog za biskupa Williamsona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka ministrica pravosuđa Brigitte Zypries u petak je izjavila da bi Njemačka mogla izdati uhidbeni nalog za biskupa Richarda Williamsona zbog nijekanja holokausta.

Zypries je objasnila da bi Njemačka mogla od Velike Britanije zatražiti izručenje biskupa koji je u razgovoru za švedsku televiziju poricao holokaust. Sudska istraga o tom slučaju u Njemačkoj je već pokrenuta, a poricanje holokausta u toj i nekim drugim europskim zemljama kažnjivo je djelo. Williamson je u spomenutu intervjuu rekao da je u tijeku Drugoga svjetskog rata ubijeno 200.000 do 300.000 Židova, a ne šest milijuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanijekao postojanje plinskih komora 'Papa nije znao da je švedski biskup nijekao holokaust' Slika nije dostupna Zbog nijekanja holokausta? Biskup Williamson protjeran iz Argentine

Vatikan traži cjelovitu, javnu ispriku

Ponuđena isprika za nijekanje holokausta nije dovoljna, ocijenio je Vatikan u petak i pozvao biskupa Richarda Williamsona da se javno i potpuno odrekne nijekanja holokausta. Britanski biskup Richard Williamson izazvao je bijes javnosti, židova i katolika, izjavom švedskoj televiziji da plinske komore nisu postojale i da je u koncentracijskim logorima ubijeno najviše 300.000 ljudi. Williamsonovo priopćenje od četvrtka u kojem kaže: 'Svim dušama, koje sam povrijedio svojim riječima, pred Bogom molim za oprost' Vatikan drži nedovoljnim.

>> Biskup Williamson ispričao se zbog nijekanja holokausta

Biskup Williamson mora se 'posve nedvosmisleno i javno ograditi od svojih stajališta' o holokaustu, izjavio je vatikanski glasnogovornik. Zbog svojih stajališta Williamson je naštetio papi Benediktu XVI. koji je 24. siječnja ukinuo 20 godina staru odluku o njegovu izopćenju i još trojice biskupa tradicionalista, jer su bili posvećeni bez odobrenja Vatikana.

Williamson je ovaj tjedan doputovao u Veliku Britaniju jer mu je Argentina, gdje je vodio društvo krajnjih tradicionalista, naredila da napusti zemlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene