Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove smjernice za postupanje sa žrtvama

Vatikan traži od biskupa veću odgovornost za zaštitu vjernika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je poručio rimokatoličkim biskupima da će morati preuzeti više odgovonosti kako bi spriječili seksualno zlostavljanje djece nakon niza pedofilskih skandala u Crkvi širom svijeta.

Vatikan je također priopćio danas, dan nakon susreta kardinala, da priprema nove smjernice za biskupe o tome kako postupati u slučajevima seksualnog zlostavljanja, uključujući suradnju s lokalnim vlastima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija Armagedon U susjedstvu uhićeno sedmero pedofila: Seksualno zlostavljali djecu od 3 do 14 godina, širili dječju pornografiju Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

Rimokatolički kardinali iz cijelog svijeta održali su u petak rijedak skup kako bi razmotrili vjersku slobodu, pedofilske skandale i prihvaćanje obraćenika iz Anglikanske crkve.

>> Papa s kardinalima započeo razgovore o pedofilskim skandalima

Pročelnik Kongregacije za doktrinu vjere, kardinal William Levada, govorio je o 'većoj odgovornosti biskupa za zaštitu vjernika koji su im povjereni', navodi se u priopćenju.

Sastanak iza zatvorenih vrata održao se uoči konzistorija na kojemu će Papa 'ustoličiti' 24 nova kardinala, od kojih su dvadesetorica mlađa od 80 godina te imaju pravo birati papu. Novi kardinali dolaze s četiri kontinenta, 15 iz Europe, po četiri iz Afrike i Amerike te jedan iz Azije. Nakon konzistorija, kardinalski će zbor imati 203 kardinala, od kojih 121 s pravom ulaska u konklavu.

Žrtve žele da biskupi policiji predaju dosjee osumnjičenih

Žrtve seksualnog zlostavljanja prosvjedovale su u Rimu u petak. One tvrde da Vatikan nije učinio dovoljno da zaštiti djecu.

'Želimo da biskupi predaju policiji i tužiteljima osobne dosjee dokazanih i vjerodostojno optuženih svećenika koji su zlostavljali djecu', izjavila je Barbara Blaine, čelnica američke udruge žrtava svećenika pedofila (SNAP).

Sudionici sastanka također su raspravljali o vjerskoj slobodi nakon novog spora Vatikana s Kinom. Vatikan je u četvrtak izjavio da je 'zabrinut' zbog mogućeg 'nepoštovanja vjerskih sloboda' u Kini, komentirajući 'informacije' po kojima su katolički biskupi bili 'natjerani' da nazoče svečanosti ređenja biskupa službene kineske Crkve.

Kršćani u Kini podijeljeni su na 'službene' koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podacima Pekinga) i 'ilegalne' čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene