U nekoliko američkih župa najavljene su propovijedi vidjelica iz Međugorja. No, sve zaustavlja Vatikan. Naime, Sveta stolica još ne priznaje Međugorje kao mjesto ukazanja, već samo kao mjesto okupljanja i pobožnosti.


Vatikan je krajem listopada poslao pismo Katoličkoj biskupiji u Americi u kojem ih podsjećaju da Vatikan nikada nije priznao ukazanja u Međugorju, te najstrože zabranjuju propovijedanja vidjelica iz Međugorja u američkim crkvama, donosi Catholic News Service. U pismu kojeg potpisuje apostolski nuncij Carlo Maria Vigano posebno je izdvojen vidjelac Ivan Dragičević koji bi tijekom studenoga trebao održati propovijedi u nekoliko američkih župa, a osim propovijedi najavljeno je kako će Dragičević doživjeti i ukazanja.

Vezani članci Iskapanja kod crkve sv. Frane u Šibeniku - 5 Na šibenskom groblju otkrili više od 600 lubanja, ali i cijelih kostura: "Pretpostavljamo da ih uokolo ima još jako puno" Zatvoren kafić, ilustracija Poznati kafić poručio HDZ-ovcima i simpatizerima da kod njih više nisu dobrodošli: "Molim vas da nas zaobiđete"

>> Vidjelica Vicka za Novu TV otkrila što misli o događaju u Međugorju

'Kao što vam je dobro poznato, Kongregacija za nauk vjere trenutno istražuje nekoliko aspekata fenomena Međugorja. Podsjećam vas na izjave bivših jugoslavenskih biskupa koji nisu mogli utvrditi da su se ukazanja zaista dogodila. Stoga, kako bismo izbjegli skandale i zbunjenost, nadbiskup Muller traži da biskupi budu o ovome informirani što prije', napisao je Vigano.

>> Međugorje korak do priznanja: Odluka Vatikana bi se mogla znati već ove godine?

Trenutno je nepoznato je li slično pismo upućeno i Katoličkoj biskupiji u Italiji gdje su zadnjih godina redovito propovojedi držale vidjelice Marija Pavlović Lunetti, Vicka Ivanković Mijatović i Mirjana Dragičević Soldo.

Sveta stolica još ne priznaje Međugorje kao mjesto ukazanja, već samo kao mjesto okupljanja i pobožnosti. Papa Franjo imat će zadnju riječ i kada je u pitanju konačan status Međugorja u kojem svake godine oko milijun ljudi traži duhovno ispunjenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook