Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODRŽAVA I TRUMPA

Vatikan razriješio svećenika koji je objavio video abortiranog fetusa na oltaru

Vatikan
Vatikan Foto: Afp
Otac Frank Pavone, čelnik američkog pokreta protiv pobačaja i snažan pobornik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, razriješen je iz redova katoličkog svećenstva zbog "blasfemičnih" objava na društvenim mrežama i neposluha prema biskupima.

Vatikan je razriješio Franka Pavonea u studenom, prema pismu koje je vatikanski veleposlanik u Washingtonu poslao američkim biskupima. U pismu piše da se Pavone nema pravo žaliti.

Pavone je razriješen zbog "blasfemične komunikacije na društvenim mrežama i ustrajnog neposluha zakonitim uputama dijecezanskog biskupa", piše u pismu.

Tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine objavio je video abortiranog fetusa na oltaru i pozvao katolike da ne glasaju za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, koja je kasnije izgubila od Trumpa.

Kad je Trump 2020. godine izgubio od Joea Bidena, Pavone je bio među Trumpovim pristašama koji su propitkivali valjanost izbora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga je u tijeku Vatikan na meti navodnog računalnog napada: Sve je počelo zbog jedne stvari

U sat i 40 minuta dugačkom videu koji je objavio u nedjelju, Pavone, još uvijek noseći svećenički ovratnik, rekao je da je "desetljećima progonjen u Crkvi", a svojim kritičarima se narugao kao "najglupljima na svijetu".

Pročitajte i ovo Prisluškivali papu Franju - 2 Financijske malverzacije Suđenje najvišem vatikanskom dužnosniku: Tajno snimanje pape, pronevjera milijuna eura, izdaja, otmica...

U Twitter objavi 2020. godine govorio je o "pristašama prokletog gubitnika Joea Bidena i njegove moralno korumpirane Demokratske stranke koja mrzi Ameriku i Boga."

Rekao je da od Vatikana nije dobio nikakvu službenu potvrdu o svome odlasku te je kritizirao Vatikan da se prije obratio medijima, nego svećeniku. Dodao je: "Nikad neću napustiti svećenstvo".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene