Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan je proširio povijesnu objavu pape Benedikta XVI. o uporabi prezervativa.


Da je uporaba prezervativa ponekad moralno opravdana u zaustavljanju AIDS-a ne vrijedi samo za homoseksualne muške prostitutke nego i za heteroseksualce i transseksualce, priopćio je u utorak Vatikan.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo vjeruje da će umrijeti u Rimu: "Bit ću papa, na dužnosti ili u mirovini. Neću se vratiti u Argentinu" Slika nije dostupna Vatikan potresa skandal s kondomima

To je objašnjenje, posljednji korak u značajnom zaokretu u politici Katoličke crkve, uslijedilo na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena nova Papina knjiga 'Svjetlost svijeta: Papa, crkva i znakovi vremena'.

>> UN pozdravio stajalište Benedikta XVI. o prezervativima

U knjizi 'Svjetlost svijeta', u kojoj odgovara na pitanja njemačkog novinara Petera Seewalda u svezi s mnogim temama (pedofilija, svećenički celibat, ređenje žena, odnos prema islamu...), Benedikt XVI. navodi primjer uporabe kondoma kod muške prostitucije kao 'prvi korak prema odgovornom spolnom ponašanju', ali je rekao da oni 'zapravo nisu pravi način za suzbijanje zla zaraze HIV-om'.

Objašnjene bilo potrebno zbog različitih prijevoda

Objašnjenje je bilo potrebno jer se u njemačkoj, engleskoj i francuskoj verziji knjige koristi član za muški rod kada se spominje prostitutka, a u talijanskoj verziji je član za ženski rod.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi izjavio je da je izravno zatražio od Pape da objasni svoja razmišljanja. 'Osobno sam upitao Papu postoji li velika razlika u izboru muškog roda umjesto ženskog i on je rekao 'ne'', kazao je Lombardi.

'Stvar je u tome da to (uporaba prezervativa) treba biti prvi korak prema odgovornosti u svjesnosti rizika za život druge osobe', rekao je. 'Bez obzira radi li se o muškarcu, ženi ili transseksualcu..., uvijek smo na istoj točki čiji je prvi korak odgovorno izbjegavanje prenošenja ogromnog rizika drugome', istaknuo je Lombardi. (Hina)