Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važan korak naprijed Vatikana'

UN pozdravio stajalište Benedikta XVI. o prezervativima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor programa UN-a za suzbijanje AIDS-a i HIV-a pozdravio je izjavu pape Benedikta XVI. kojom je prvi put dopustio uporabu prezervativa 'u nekim slučajevima', javljaju svjetske agencije.

'Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana', navodi se u priopćenju izvršna direktora UNAIDS-a Michela Sidibea. 'Ta izjava prepoznaje da odgovorno seksualno ponašanje i uporaba prezervativa imaju važnu ulogu u prevenciji širenja zaraze HIV-om i AIDS-om', dodao je Sidibe, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

>> Papa dopušta kondom u nekim slučajevima

Vatikanski list L'Osservatore Romano u subotu je neočekivano, tri dana prije izlaska iz tiska, objavio izvatke iz nove knjige Benedikta XVI. 'Svjetlo svijeta'. U knjizi na 219 stranica nalaze se odgovori Pape na pitanja njemačkog katoličkog novinara Petera Seewalda tijekom njihovih razgovora u papinskoj ljetnoj rezidenciji.

Nakon što je Papa prvi spomenuo da je uporaba prezervativa opravdana u nekim, ograničenim slučajevima, poput prostitucije, Seewald je zapitao: 'Znači li to da se Rimokatolička crkva načelno ne protivi uporabi kondoma?'

Papa je odgovorio: 'Crkva ih, naravno, ne smatra stvarnim ili moralnim rješenjem, ali u ovom ili onom slučaju, može biti, u namjeri smanjenja rizika od zaraze, prvi korak prema drugačijoj, humanijoj spolnosti'.

Muška prostitucija je opravdanje za korištenje prezervativa

Katolička crkva dosad nije dopuštala nikakav oblik kontracepcije, osim suzdržavanja od spolnog čina, čak i radi prevencije spolno prenosivih bolesti.

Agencija Reuters navodi da u izdanjima knjige na engleskom, njemačkom i francuskom, Papa kao primjer mogućeg opravdanja uporabe prezervativa navodi 'mušku prostituciju'. Time se jasno pravi distinkcija u odnosu na prezervativ kao kontracepcijsko sredstvo, što Crkva zabranjuje.

U drugim dijelovima knjige Benedikt XVI. je, između ostaloga, rekao da je papa Pio XII., kojem kritičari zamjeraju da je zatvorio oči pred holokaustom, bio 'jedan od velikih pravednika koji je spašavao Židove više no itko'.

Rekao je također kako bi bio spreman podnijeti ostavku, u slučaju fizičke, psihičke i duhovne nesposobnosti obnašanja dužnosti, što nijedan Papa nije učinio u posljednjih 700 godina. (Hina)

Podržavate li stav Crkve o kondomima?

  • Da
  • Djelomično
  • Ne
  • Ne podržavam niti jedan stav Crkve

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene