Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. je u nedjelju svečanom misom na Trgu svetog Petra započeo sinodu o novoj evangelizaciji koja okuplja 262 nadbiskupa, biskupa, predstavnika katoličkih redova i istočnih crkava.


Papa je u homiliji podsjetio da je Drugi vatikanski koncil, čija se pedeseta godišnjica također obilježava, bio sveobuhvatan izraz duhovnog i pastoralnog dinamizma XX. stoljeća.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović iz Rima o papi emeritusu Benediktu XVI.: "Posebno je bio nadahnut životom kardinala Alojzija Stepinca" Emilio Marin - 1 Bivši veleposlanik Emilio Marin prisjetio se dirljivih uspomena na preminulog papu Benedikta XVI.

Godišnjica početka koncila proslavit će se u četvrtak, kada će i početi Godina vjere koju je Papa odlučio proglasiti kako bi se obilježila pedeseta godišnjica Drugog vatikanskog koncila i u vrijeme krize društva vratila kršćanskim vrijednostima.

Benedikt XVI. je na početku svečanosti proglasio i dvoje novih naučitelja crkve. Oboje su teolozi i propovjednici Evanđelja koji su već odavna proglašeni svecima, Španjolac Ivan Avilski (1499.-1569.) i Njemica Hildegarde de Bingen ( 1098-1179).

Hildegarde de Bingen četvrta je naučiteljica Crkve nakon Katarine Sijenske, Tereze Avilske i Terezija iz Lisiuxa. Naučitelj crkve je titula koju dobiju sveci koji su u velikoj mjeri pridonijeli teologiji i doktrini. Dodjeljuje se jako rijetko, samo nakon smrti i nakon proglašenja svetim, a prije 1970. dodjeljivala su se samo muškarcima.

>> Papinom sobaru godina i pol zatvora: 'Sve sam radio iz ljubavi prema Kristovoj Crkvi i Papi'

Benedikt XVI. sazvao je sinodu biskupa iz cijeloga svijeta kako bi zajedno pokušali pronaći načine za 'novu evangelizaciju', u trenutku kada kršćani gube utjecaj u Europi i žrtve su diskriminacije u nekim dijelovima svijeta. Od nedjelje, 7. listopada do 28. listopada, sinoda će se baviti tom jako važnom temom, glavnom zadaćom ovog Pape koji je 2010. osnovao novu službu zaduženu za izradu strategije.

Biskupi će se na ovom skupu baviti i brzom i kaotičnom evangelizacijom zemalja juga, gdje su katolici ponekad žrtve progona i prijetnja, osobito islamističkih, kao i suparništva pentekostnih skupina. Zadnju sinodu o evangelizaciji sazvao je Pavao VI. 1974., ali kriza Crkve u nekad kršćanskim zemljama nije tada bila tako naglašena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju