Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okončao glasine o odlasku

Vatikan: Papa podržao državnog tajnika Bertonea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI izrazio je apsolutnu podršku svojem zamjeniku, državnom tajniku Svete Stolice kardinalu Tarcisiju Bertoneu.

Bertone se nalazi u središtu međusobnih napada unutar Vatikana, otkrivenih nakon što su u javnost procurili povjerljivi dokumenti u aferi poznatoj kao 'Vatileaks'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa od javne objave Tajni izvještaj o aferi Vatileaks vidjet će samo novi papa Slika nije dostupna Čudna podudarnost datuma Predviđanje iz 2012.: 'Papa neće preživjeti sljedećih 12 mjeseci'

>> Skandal s curenjem informacija narušio povjerenje između Pape i suradnika

U spektakularnom, kako ga ocjenjuje AFP, izrazu potpore, 85-godišnji Papa tako je okončao sve glasnija nagađanja o brzom odlasku talijanskog kardinala, koji nije osobito omiljen u dijelu kurije.

'Gorko svjestan nepravedne kritike upućene Vama, želim Vam ponovno izraziti puno povjerenje koje imam u Vas', piše Papa u pismu 'dragom uvaženom bratu' Tarcisiju Bertoneu koje je napisao uoči odlaska u ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo.

U pismu datiranom s 2. srpnja, Benedikt XVI podsjeća da je svojem pomoćniku već iskazao povjerenje u pismu od 15. siječnja 2010. i da se od tada 'ništa nije promijenilo'.

'Želim Vam iskazati duboku zahvalnost za diskretnu potporu i prosvijećene savjete, koji su mi bili od osobite pomoći posljednjih mjeseci', kaže Papa, govoreći o skandalu s curenjem informacija, zbog čega je u pritvoru završio njegov sobar Paolo Gabriele.

Bertonea, dugogodišnjeg suradnika tada kardinala Josepha Ratzingera koji je do 2005. bio na čelu moćne Kongregacije za doktrinu vjere, novi je Papa 2006. odabrao za državnog tajnika.

Drugi čovjek vatikanske hijerarhije, koji će u prosincu navršiti 78 godina - tri godine više od dobi u kojoj kardinali uobičajeno idu u mirovinu - već je nekoliko puta nudio ostavku, ali ju je Papa svaki put odbio. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene