Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo osudio je 'skandal' koji predstavljaju 'aerodromski biskupi' koji vrijeme provode na putovanjima te ambiciozne biskupe koji su odsutni kad ih svećenici trebaju.


'Stanovati u biskupiji nije samo nužno zbog dobre organizacije nego ima i teološki korijen. Vi ste suprug vašoj zajednici, duboko povezani s njom. Tražim od vas, molim vas, da ostanete među svojim narodom. Treba ostati, ostati! Izbjegnite skandal aerodromskih biskupa!', rekao je Papa pred novim biskupima, među kojima su oni s Bliskog istoka (uključujući dva Sirijca), okupljenima na kolokviju u Vatikanu.

'U doba interneta kad odnose obilježava brzina', treba 'ostati u svojoj biskupiji, ne tražiti promjene i promocije', rekao je Papa koji pridaje veliku važnost svojoj biskupskoj ulozi u Rimu i uopće ne voli putovati.

>> Papa pozvao redovnike da prime izbjeglice u prazne samostane

Biskupi moraju stalno osluškivati svoje svećenstvo i njegove poteškoće, preporučio je on, preuzimajući načela otvorenih vrata i uključena telefona koje je sam primjenjivao kao nadbiskup Buenos Airesa.

'Nema izgubljenog vremena sa svećenicima! Primite ih kad to traže od vas. Ne propuštajte telefonske pozive', rekao je on s uvjerenjem.

Papa je završio aluzijom na rat u Siriji: prisustvo dvojice sirijskih biskupa 'potiče me da nanovo zaželim dar mira' u toj zemlji i u svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna PAPA KRITIZIRAO 'VELIKE IGRAČE' 'Multinacionalne kompanije izgladnjuju nerazvijene zemlje!' Slika nije dostupna Svijet u strahu - Je li papa Franjo bolestan?