Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s korupcijom

Vatikan otvorio kaznenu istragu o curenju dokumenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je otvorio iznimno rijetku kaznenu istragu i neugodnom curenju osjetljivih dokumenata s navodima o korupciji i nekorektnom upravljanju u nekoliko njegovih institucija.

Istragu, najavljenu u listu L'Osservatore Romano, vodit će unutarnji sud koji će pokušati utvrditi tko je proslijedio sporne materijale. Državno tajništvo, koje upravlja vatikanskom administracijom, vodit će drugu odvojenu administrativnu istragu.

List je izvijestio da je papa Benedikt XVI također naredio 'povjerenstvu na visokoj razini' da rasvijetli slučaj. U skandalu, prozvanom 'Vatileaks', niz osjetljivih dokumenata, uključujući osobna pisma Papi, procurilo je u talijanske medije.

Talijanski listovi su u siječnju, među ostalim, izvijestili da je monsignor Carlo Maria Vigani, koji je do kraja 2011. bio glavni tajnik Vatikana, upozorio u nekoliko pisama Benedikta XVI. na korupciju i prijevare u administraciji Svete Stolice. Papa je u listopadu monsignora Vigana imenovao apostolskim nuncijem u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo Jack Teixeira Jack Teixeira Osumnjičenik za curenja informacija iz Pentagona stiže na sud: "Zna gdje su podaci i kako im pristupiti, a da ga ne primijete" Ivica Mandić Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost o curenju američkih tajnih podataka: ''Ovo je najbolja operacija utjecaja od početka rata''

Corriere della Sera i Libero su objavili dijelove pisama monsignora Viganija Benediktu XVI. koji u njima iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao po dolasku i ocijenio svoj premještaj u Washington kao presudu i kaznu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene