Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvučeno iz konteksta?

Vatikan se oglasio o Papinim izjavama o istospolnim brakovima: Sporni dio izvučen iz konteksta, autor filma nedostupan za komentar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je u pismu poslanom veleposlanicima rekao kako su izjave pape Franje o istospolnim brakovima u nedavnom dokumentarcu izvučene iz konteksta i da Crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove.

Dokumentarac "Franjo" imao je premijeru 21. listopada na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer Papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo osnivati obitelji i da je potrebno regulirati istospolne brakove. Papina izjava naišla je na odobravanje liberala i pozive na razjašnjenje od konzervativaca.

Vatikansko državno tajništvo prošli je tjedan u tišini poslalo objašnjenje svojim veleposlanicima, koji su ga potom proslijedili biskupima. O tom je pismu prvi izvijestio papin biograf Austen Ivereigh. Izvor iz Vatikana u ponedjeljak je potvrdio njegovo postojanje, a veleposlanik Vatikana u Meksiku objavio ga je na svojoj stranici na Facebooku.

U njemu stoji kako su dvije Franjine izjave, odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima. "Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno", rekao je Papa u filmu. "Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to", dodao je.

Snimka izvučena iz intervjua

Redatelj dokumentarca, Rus s američkim državljanstvom Evgenij Afineevski, kazao je kako je razgovarao s Papom za film, no novinari su kasnije pronašli da je snimka u pitanju izvučena iz intervjua koji je Franjo 2019. dao za meksičku televiziju.

Afineevski nakon premijere nije htio razgovarati o procesu montaže, a nije bio ni dostupan za komentar vatikanskog pisma veleposlanicima. U njemu stoji kako je Papa u prvoj izjavi govorio o pravu homoseksualaca da ih njihove obitelji prihvate. Dio publike taj je dio u filmu interpretirao kako Franjinu podršku zasnivanju obitelji u istospolnim zajednicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dokumentarac "Franjo" Papa kaže da homoseksualce treba zaštititi zakonom o izvanbračnoj zajednici

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon kritika na društvenim mrežama Masku nosi i Sveti otac: Papa Franjo prvi put u javnosti sa zaštitom na licu

U pismu piše i kako je u filmu izrezan dio u kojem se Papa protivi homoseksualnom braku te da je o izvanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu. "Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve koju je ponovio više puta tijekom godina", stoji u pismu veleposlanicima. Crkva smatra kako istospolne tendencije nisu grijeh, no da homoseksualni činovi jesu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene