Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rešetanje UN-ovog odbora

Vatikan na udaru: 'Zašto se ne objave svi podaci o svećenicima zlostavljačima?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikanski dužnosnici pred UN-ovim odborom za prava djece u Ženevi odgovarali su na pitanja o slučajevima svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece. Među lavinom pitanja bila su i ona zašto se ne objave svi podaci. Odbor je zanimalo i što se čini da se zlostavljanje spriječi u budućnosti.

Vatikansko izaslanstvo u Ženevi se suočilo s lavinom neugodnih pitanja. UN-ov odbor posebno je zanimala praksa premještanja svećenika osumnjičenih za seksualno zlostavljanje djece te tvrdnje o prikrivanju zločina. 'Nema opravdanja za bilo koji oblik nasilja ili iskorištavanja djece. Takvi zločini nikad ne mogu biti opravdani bilo da su počinjeni kod kuće, u školi, društvenim ili sportskim programima, vjerskim organizacijama i strukturama. To je već dugo politika Svete stolice', kazao je nadbiskup Silvano Tomasi, vatikanski izaslanik pri UN-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pušten na slobodu Nastavnik godinama seksualno zlostavljao učenice u dva hrvatska grada: Neke žrtve bile su mlađe od 15 godina Slika nije dostupna Suočavanje s istinom Papin istražitelj seksualnih zločina zahvalio medijima na vijestima o pedofilima

Istaknuo je da svećenici nisu vatikanski dužnosnici, već državljani svojih zemalja i time su pod njihovom jurisdikcijom. 'Sveta stolica pažljivo je odredila politiku i procedure smišljene kako bi se eliminiralo zlostavljanje i surađivalo s nadležnim državnim vlastima u borbi protiv tog zločina. Sveta stolica je odlučna pažljivo slušati žrtve i posvetiti se posljedicama na žrtve zlostavljanja i njihove obitelji', dodao je Tomasi.

Crkva dužna obeštetiti žrtvu svećenika pedofila iako je on umro prije presude

Žrtve odgovorima nisu zadovoljne. 'Ono što želimo vidjeti je da Vatikan kazni biskupe koji prikrivaju seksualne zločine i preda informacije policiji', kaže Barbara Blaine, članica mreže žrtava svećeničkog zlostavljanja.

Papa Franjo prošlog je mjeseca najavio osnivanje Vatikanske komisije za borbu protiv kleričke pedofilije. Njegov prethodnik papa Benedikt XVI-ti ostavio mu je sve potrebne dokumente. Uključujući i povijesni dokument kojim crkvu obvezuje na nultu toleranciju prema pedofiliji te obvezu trenutačne suradnje sa svjetovnim tijelima kaznenog progona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene