Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna odluka u Sloveniji

Crkva dužna obeštetiti žrtvu svećenika pedofila iako je on umro prije presude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viši sud u Mariboru donio je odluku da slovenska crkva mora platiti odštetu žrtvi jednog svećenika pedofila, iako je on umro prije izricanja presude.

Katolička crkva u Sloveniji ne želi komentirati pravomoćnu sudsku presudu po kojoj mora isplatiti 80.000 eura odštete žrtvi svećenika koji je bio optužen za pedofiliju, ali je umro prije izricanja presude, no smatra da se radi o opasnom presedanu.

Pročitajte i ovo Pedofilija - 2 Određen istražni zatvor Učitelju prijavljenom za zlostavljanje djece policija je pratila mobitel: Javnosti je poznat u kulturnim i crkvenim krugovima Ilustracija Nakon usvajanja žalbe Visoki kazneni sud pedofilu iz Varaždinske županije povećao kaznu, prvotna je bila preblaga

'Takva presuda Višeg suda u Mariboru proširuje dosadašnje razumijevanje odštetne odgovornosti poslodavca i do sada nije bila poznata ni u Sloveniji, ni u Europskoj uniji. Uvjereni smo da će to otvoriti vrata za tužbe za odštetu, ne samo u Crkvi nego i u drugim ustanovama, primjerice u školstvu, zdravstvu i tako dalje', navela je u četvrtak u izjavi za medije Slovenska biskupska konferencija.

>> VIDEO 'Sweetie' (10) je ulovila više od tisuću pedofila, evo kako!

U izjavi se navodi da crkva službeno nije obaviještena o presudi Višeg suda u Mariboru, koji je prošlog tjedna pravomoćnom presudom odredio 80.000 eura odštete danas odrasloj ženi, žrtvi svećenika Karela Jošta, koji je umro 2007. godine, dvije godine nakon šokantnih otkrića da je spolno zlorabio maloljetne djevojčice kojima je bio vjeroučitelj u župi Artiče.

Jošt je prije završetka sudskog procesa u kojemu je bio optužen za pedofiliju, odnosno spolno nasilje nad maloljetnim osobama, umro od srčane kapi, ali je jedna od žrtava nastavila s civilnom parnicom, tražeći odštetu zbog duševnih boli i zdravstvenih posljedica koje još osjeća.

Iako proces protiv svećenika nije bio završen pravomoćnom presudom jer je on prije toga umro, sud je donio zaključak da je u tom slučaju pravo na sudsku zaštitu iznad pretpostavke nedužnosti te ocijenio da su u procesu dokazane tvrdnje žrtve koja je odštetu tražila.

Ona je tvrdila da ju je Jošt prvi put silovao kad je imala sedam i pol godina te s time nastavio još pet godina. Viši sud u Mariboru uz to je prvotno dodijeljenu odštetu od 50.000 eura podigao na 80.000, a morat će je zajedno platiti nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Artiče u kojoj je djelovao inkriminirani svećenik.

To je prvi slučaj da je odštetna odgovornost za slučaj pedofilije naložena jednoj ustanovi, odnosno poslodavcu, u ovom slučaju Katoličkoj crkvi, zbog njezinog vjerskog službenika iako je osuđujućim presudama bilo zaključeno više takvih slučajeva u školama i u drugim ustanovama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene