Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kongregacija za nauk vjere objavila je dokument pod naslovom 'Odgovori i pitanja' koji se odnose na neke aspekte crkvene doktrine, a prema kojemu je Katolička crkva jedina Kristova crkva, dok su sve ostalo krščanske zajednice.


Prema tom tumačenju, Katolička crkva jedina je onakva kakvu je Krist osnovao i kakva će ostati, dok se ostale kršćanske zajednice, kao primjerice protestanti, ne mogu nazivati Crkvom, a jedino pravoslavci imaju nekih elemenata Crkve.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Vatikan izrazio "stid i tugu" zbog izvješća o pedofiliji među svećenicima: "Uzrok su propusti nadređenih biskupa" Slika nije dostupna Beatifikacija pape Ivana Pavla II. na Facebooku

Dokument koji je potpisao pročelnik Kongregacije, kardinal William Cardinale Levada, uz zahtjev i dozvolu pape Benedikta XVI., zasigurno će izazvati polemiku. 

Sada se potvrđuje dokument Drugog vatikanskog koncila 'Lumen Gentium' (objavljen 1963.), koji kao 'posebnu crkvu' spominje pravoslavne nacionalne zajednice, koje su združene s Katoličkom crkvom po priznanju svećenstva i euharistije. 

Protestantske zajednice ne mogu, tumači se, biti smatrane crkvama, jer ne predviđaju svećenstvo i ne čuvaju na suštinski način sakrament euharistije.

Dokumentom se želi ukloniti sva konfuzija i tumačenja koja su se nagomilala godinama na teološkom horizontu, pa i u tumačenjima dokumenta 'Lumen Gentium'. Naglašava se kako jedino Katolička crkva ima sve elemente koje je uveo Isus. 

Tumači se da i pravoslavci, koji su zadržali neke od tih elemenata, nisu crkvom nasljednicom Isusovih temelja, jer ne priznaju primas Pape, Petova nasljednika. Ipak pravoslavne nacionalne zajednice zavrijeđuju ime Crkve, ali uz pridjev
'posebne' Crkve, te mogu, kako se navodi, biti nazivane 'Crkve sestre Katoličkih posebnih crkava'.