Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rimokatolička crkva u petak je službeno ukinula postojanje limbusa infantiuma (dječjeg limba), "mjesta između raja i pakla", u kojemu su se nalazila djeca umrla prije primitka sakramenta krštenja.


Takvu odluku Međunarodnog katoličkog teološkog povjerenstva, koju je odobrio papa Benedikt XVI., objavila je američka Katolička novinska služba (CNS) koja je pribavila kopiju dokumenta, a prenose svjetske agencije.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović o posjetu Zorana Milanovića Vatikanu: "Glavni fokus danas je bila BiH" Zoran Milanović Milanović o koroni i mjerama: "Imam problem s tim mahnitanjem bez argumenata. Cijepljenje je čin milosti prema samome sebi"

U dokumentu je povjerenstvo zaključilo da postoje "ozbiljni teološki i liturgijski razlozi za uvjerenje da su i djeca koja umru nekrštena, spašena".

Bog je milosrdan i "želi da se sva djeca spase", ocijenili su teolozi okupljeni pod predsjedanjem predstojnika Kongregacije za nauk vjere, američkog kardinala Williama Johna Levade.

Ovakva se odluka se očekivala godinama i može se smatrati
definitivnim ukidanjem limba jer je iz katoličkih katekizama taj pojam maknut još 1992. godine.

Prije 13. stoljeća Crkva je smatrala da sva nekrštena djeca,
uključujući i novorođenčad umrlu pri porodu, zbog Istočnog grijeha idu u pakao jer nisu primila sakrament krštenja. 

No, tada su srednjovjekovni teolozi definirali pojam limba, mjesta između raja i pakla, gdje odlaze nekrštena djeca, koja, kako je kasnije rekao papa Pio X., "ne zaslužuju raj, ali ne mogu niti u pakao ili u čistilište".

Ovaj se koncept posljednjih nekoliko desetljeća počeo smatrati zastarjelim, a poznato je da mu se Benedikt XVI. protivi još iz vremena dok je bio predstojnik Kongregacije za nauk vjere kada je izjavio "da se radi samo o teološkoj hipotezi nikad definiranoj u istini ili vjeri koju bi on osobno ukinuo".

Postojanje limba zabrinjavalo je milijune katolika, posebno u
zemljama u razvoju, u kojima puno djece svakodnevno umire od neishranjenosti ili bolesti nedugo po rođenju.

Prema crkvenoj terminologiji, postoji i drugi dio limba - limbus patrum (limb očeva), privremeno mjesto u kojemu se odmaraju duše dobrih ljudi koje su umrle prije Isusova uskrsnuća, zbog čega je, primjerice, Dante u svojoj "Božanskoj komediji" ondje smjestio likove poput Platona i Sokrata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju