Vatikan, ilustracija
Vatikan, ilustracija Foto: Afp

Vatikan je u ponedjeljak objavio jedinstven zakon o javnoj nabavi, što je novost koja treba spriječiti korupciju i ostvariti uštedu u jeku financijske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.


Objavljeni tekst je rezultat četverogodišnjeg rada. Papa Franjo je izabran 2013. kako bi uveo reda u vatikanske financije, a ta je teška reforma naišla na otpor nekih "dikasterija" (ministarstava) koji su samostalno i netransparentno upravljali novcem.

Vezani članci Žarko Tušek Kako je ljetos govorio Žarko Tušek: "HDZ osuđuje bilo kakvu toleranciju prema korupciji. Nema kolektivne odgovornosti. Odgovorni su pojedinci" Dinko Puljašić i Mario Pilon USKOK potvrdio: Provodimo istragu protiv gradonačelnika Požege i njegova zamjenika

Obveza javne nabave po transparentnim međunarodnim standardima kojoj je svrha bolje upravljanje sredstvima, mala je revolucija u vatikanskim hodnicima.

Papina inicijativa o "pravilima transparentnosti, kontrole i konkurencije u postupcima raspisivanja javne nabave Svete Stolice i Države Vatikanskog Grada" centralizirat će i planirati troškove koji su trenutačno raspršeni, povjeravajući ih dvama upravnim tijelima.

Zakon će smanjiti opasnost od korupcije

Sveti Otac je istaknuo da će novi zakon omogućiti da se "znatno smanji opasnost od korupcije" među svima koji donose odluke. Borba s korupcijom u svijetu je među glavnim zadaćama pontifikata pape Franje kojeg su nedavno nemalo iznenadili rezultati interne ankete o mogućoj korupciji povezanoj s ulaganjem Svete Stolice u nekretnine u Londonu.

Po novom vatikanskom zakonu neće se prihvaćati ponude osoba osuđenih zbog članstva u kriminalnim organizacijama i zbog financijskih malverzacija.

"Smanjenje troškova je veoma aktualno i važno u ovo vrijeme - koje bi nažalost moglo potrajati - velikih gospodarskih teškoća u cijelome svijetu i u Svetoj Stolici i u Državi Vatikanskog Grada", istaknuo je Giuseppe Pignatone, predsjednik Vatikanskog suda, ugledni talijanski stručnjak za borbu s mafijom kojeg je Papa imenovao u listopadu.

Provedbu zakona nadzirat će vatikansko pravosuđe koje odnedavno ima veću samostalnost u radu u odnosu na Papu. Profesor međunarodnog prava Vincenzo Buonomo, vatikanski državni savjetnik, misli da će novi propisi omogućiti da zacijeli "rana rastrošnosti".