To što Europa čini Grčkoj naziva se "terorizam", rekao je grčki ministar financija Yanis Varufakis u intervjuu za španjolski dnevnik El Mundo od subote u kojem je ocijenio da će bilijuni eura biti izgubljeni dopusti li se stečaj njegove domovine.


"To što čine Grčkoj ima svoje ime: terorizam", rekao je Varufakis. 'Zbog čega su nas prisilili da zatvorimo banke? Da zastraše ljude. A kada se radi o sijanju straha, ta pojava naziva se terorizam. No uvjeren sam da strah neće pobijediti', rekao je grčki ministar financija dan uoči referenduma.

Vezani članci Kvarenje uređaja: Nova pravila za potrošače - 3 Nova pravila za potrošače, ali i trgovce: ''Ako je uređaj jeftin, ne može biti kvalitetan'' Turizam, ilustracija Počinju pripreme za turističku sezonu: Jedna država provodi brzu kampanju cijepljenja, drugu će turisti moći posjetit već od kraja svibnja

Grčka vlada koju vodi stranka ljevice Siriza je krajem prošlog tjedna prekinula pregovore s vjerovnicima (Međunarodnim monetarnim fondom, Europskom središnjom bankom, Europskom komisijom) i odlučila zadnju ponudu vjerovnika dati na referendum na kojem se birači trebaju izjasniti hoće li prihvatiti europske prijedloge reforma i štednje u zamjenu za nastavak primanja europske pomoći ili će glasati 'ne'.

Ako pobijedi 'ne, grčki premijer Alexis Tsipras otputovat će u ponedjeljak u Bruxelles i postići bolji sporazum s europskim vjerovnicima, a grčke će se banke opet otvoriti, ustvrdio je Varufakis.

Na pitanje zbog čega je tako siguran da će se sporazum s Europom postići čak iako Grci glasuju protiv reforma, Varufakis je naglasio da bi neuspjeh pregovora bio preskup za obje strane.

TSIPRASU PADA PODRŠKA Bit će još i gore, grčke dugove netko će na ovaj ili onaj način morati vratiti

'Zato što je previše uloga u igri, kako za Grčku tako i za Europu, u to sam uvjeren. Propadne li Grčka, bilijuni eura bit će izgubljeni. To je previše novca i ne vjerujem da bi to Europa mogla dopustiti', rekao je Varufakis.

Također je za španjolski dnevnik kazao da je Europi potrebno više stranaka kao što su španjolska Podemos i grčka Siriza. Te su stranke 'kritične prema sustavu, ali istodobno su europejske i demokratične. Oni koji nas mrze žele nas prikazati antieuropejcima, što nije istina, mi to nismo. Potrebni smo', rekao je.

Prema istraživanju instituta ALCO-a u Grčkoj oni koji su 'za' reforme imaju blagu prednost s 44,8 posto, s 43,4 onih koji su za "ne". Anketa lista Avgi pokazala je da bi 43 posto moglo glasovati 'ne', a 42,5 posto 'da'.

Stabilizacijski fond eurozone, najveći kreditor Grčke, proglasio je u petak da Atena više ne može vraćati zajmove eurozoni nakon što nije platila dug MMF-u od 1,6 milijarde eura te je zadržao pravo da prije roka naplati 130,9 milijardi eura duga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook