To što Europa čini Grčkoj naziva se "terorizam", rekao je grčki ministar financija Yanis Varufakis u intervjuu za španjolski dnevnik El Mundo od subote u kojem je ocijenio da će bilijuni eura biti izgubljeni dopusti li se stečaj njegove domovine.


"To što čine Grčkoj ima svoje ime: terorizam", rekao je Varufakis. 'Zbog čega su nas prisilili da zatvorimo banke? Da zastraše ljude. A kada se radi o sijanju straha, ta pojava naziva se terorizam. No uvjeren sam da strah neće pobijediti', rekao je grčki ministar financija dan uoči referenduma.

Grčka vlada koju vodi stranka ljevice Siriza je krajem prošlog tjedna prekinula pregovore s vjerovnicima (Međunarodnim monetarnim fondom, Europskom središnjom bankom, Europskom komisijom) i odlučila zadnju ponudu vjerovnika dati na referendum na kojem se birači trebaju izjasniti hoće li prihvatiti europske prijedloge reforma i štednje u zamjenu za nastavak primanja europske pomoći ili će glasati 'ne'.

Ako pobijedi 'ne, grčki premijer Alexis Tsipras otputovat će u ponedjeljak u Bruxelles i postići bolji sporazum s europskim vjerovnicima, a grčke će se banke opet otvoriti, ustvrdio je Varufakis.

Na pitanje zbog čega je tako siguran da će se sporazum s Europom postići čak iako Grci glasuju protiv reforma, Varufakis je naglasio da bi neuspjeh pregovora bio preskup za obje strane.

TSIPRASU PADA PODRŠKA Bit će još i gore, grčke dugove netko će na ovaj ili onaj način morati vratiti

'Zato što je previše uloga u igri, kako za Grčku tako i za Europu, u to sam uvjeren. Propadne li Grčka, bilijuni eura bit će izgubljeni. To je previše novca i ne vjerujem da bi to Europa mogla dopustiti', rekao je Varufakis.

Također je za španjolski dnevnik kazao da je Europi potrebno više stranaka kao što su španjolska Podemos i grčka Siriza. Te su stranke 'kritične prema sustavu, ali istodobno su europejske i demokratične. Oni koji nas mrze žele nas prikazati antieuropejcima, što nije istina, mi to nismo. Potrebni smo', rekao je.

Prema istraživanju instituta ALCO-a u Grčkoj oni koji su 'za' reforme imaju blagu prednost s 44,8 posto, s 43,4 onih koji su za "ne". Anketa lista Avgi pokazala je da bi 43 posto moglo glasovati 'ne', a 42,5 posto 'da'.

Stabilizacijski fond eurozone, najveći kreditor Grčke, proglasio je u petak da Atena više ne može vraćati zajmove eurozoni nakon što nije platila dug MMF-u od 1,6 milijarde eura te je zadržao pravo da prije roka naplati 130,9 milijardi eura duga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook