Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog izmjene zakona

Vandoren o Ini: Hrvatska mora poštovati temeljne slobode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor prošlog je tjedna najavila izmjenu Zakona o privatizaciji Ine, po kojoj nitko osim Hrvatske ne bi mogao posjedovati više od 49 posto dionica Ine.

Upitan o tom potezu potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević rekao je kako je jasno da će Vlada štititi najveću nacionalnu energetsku kompaniju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom"

'Ova Vlada je u protekle dvije godine zaista učinila mnogo na unapređenju investicijskog unapređenja i tako je u više navrata potvrdila predanost privatnim investitorima i stranim investitorima. Treba posebno naglasiti da u doba krize posebnu pažnju treba voditi o najvećoj energetskoj nacionalnoj kompaniji i s obzirom na atmosferu u kojoj se događala ta protekla faza privatizacija i s obzirom na sve procese koji su u tijeku mislim da je s te strane jasno da Vlada želi zaštititi nacionalni interes u takoj važnoj komapaniji kao što je Ina', rekao je Milošević. 

'Ja se osobno ne sjećam u proteklih, pa možda i više desetljeća, da je najveća nacionalna kompanija u bilo kojoj zemlji u Europi na ovakav način pod ovakvim okolnostima preuzimana', dodao je Milošević.

Vandoren: Hrvatska ima obvezu poštovati osnovne slobode

Milošević je danas bio na konferenciji 'Razvoj investicijskog okruženja' na kojoj je bio i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. Vandoren je također komentirao najavu izmjene Zakona o privatizaciji Ine.

Rekao je da je regulativa koja uređuje ovakve slučajeve izrazito kompleksna i da se još mora upoznati sa slučajem. No, njegov stav je jasan. 'Hrvatska ima obvezu poštovati osnovne slobode koje su temelj Europske unije, slobodno tržište te cirkulaciju kapitala, roba i usluga', rekao je. 'Ovisno o tome poduzima li se zaista takva inicijativa i o tome kako bi ona izgledala, zacijelo bi prijetila opasnost po kojoj bi Hrvatska mogla biti u sukobu s tim temeljnim slobodama', rekao je Vandoren.

Podsjetimo, kao argument za izmjenu zakona Kosor je navela optužnicu podignutu protiv bivšeg premijera, unatoč tome što stručnjaci upozoravaju da EU neće blagonaklono gledati na takav potez.

'Mi poštujemo načelo i ustavne odredbe da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže suprotno, ali ako postoji sumnja da je neki posao učinjen na temelju korupcije, odnosno primanja i davanja mita, onda država mora zaštiti nacionalne interese. Vjerujem da itekako Republika Mađarska i njezin premijer Orban razumiju što znači zaštita nacionalnih interesa, a sigurna sam da će to razumjeti i sve ostale članice EU', istaknula je Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene