Grob Karla Marxa
Grob Karla Marxa Foto: Profimedia

Vandaliziran je grob njemačkog filozofa Karla Marxa (1818.-1883.) u Londonu, priopćila je u utorak uprava groblja.


Najstariji i najosjetljiviji dio spomenika, mramorna ploča na koju su upisana imena pokopanih osoba, nekoliko je puta udarena tupim metalnim predmetom, rekao je Ian Dungavell, voditelj zaklade The Friends of Highgate Cemetery koja se brine za groblje.

Vezani članci Policija u Londonu nakon terorističkog napada - 4 Londonski napadač u siječnju pušten iz zatvora, odslužio polovicu kazne za djela povezana s terorizmom Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 4 Reporterka Nove TV iz Londona: Jedni slave, drugi žaluju, trećima je svejedno - "Mali poduzetnici podržavaju Brexit, korporacije već osjećaju poteškoće"

Oštećenja su primijećena u ponedjeljak, dodao je.

"Ciljano je ime Karla Marxa, to nije bio običan vandalski napad na spomenik, već ciljani napad na Karla Marxa", dodao je Dungavell.

Autor "Kapitala" jedan od najpoznatijih pokojnika koji počivaju na groblju Highgate, u sjevernom dijelu Londona.

Povijesnom ironijom, da bi se poklonili autoru "Manifesta komunističke partije" i kritičaru kapitalizma, posjetitelji trebaju platiti ulaznicu.

Karl Marx se preselio u London 1849. gdje je živio do smrti 1883. godine.

Njemački filozof i teoretičar najprije je bio pokopan u grobu svoje supruge, u jednoj maloj aleji, ali je 1956. britanska Komunistička partija postavila novi spomenik s velikim poprsjem i postavila ga na vidljivije mjesto.

"Radnici svih zemalja, ujedinite se", piše na spomeniku.

To nije prvi put da je spomenik oštećen. Godine 1970. u eksploziji improvizirane bombe otkinut je dio Marxova lica, grob je išaran svastikama i preliven bojom. (Hina)