Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki predsjednik u Saudijskoj Arabiji

Posao desetljeća: SAD i Saudijci potpisali ugovore vrijedne gotovo 400 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i Saudijska Arabija potpisale su u subotu ugovore vrijedne više od 380 milijarda dolara, prvog dana posjeta predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al Jubeir.

"Dvije zemlje su potpisale niz ugovora (...) Vrijednost investicija premašuje 380 milijarda dolara", rekao je Jubeir na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s državnim tajnikom Rexom Tillersonom.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Slika nije dostupna Slagalica u Bijeloj kući Dvije dame Donalda Trumpa: ''Melania je za protokol, Ivanka za posao''

Službena saudijska agencija SPA izvijestila je o 34 ugovora na raznim poljima, poput obrane, nafte i zračnog prometa, ali nije navela njihovu ukupnu vrijednost.

Čelnik Bijele kuće je nešto ranije bio rekao da su ugovori o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji vrijedni 110 milijarda dolara. Prodana oprema i usluge služiti će osiguravanju dugotrajne zaštite saudijske i zaljevske regije protiv prijetnje iz Irana.

Saudijski kralj Salman u subotu je Trumpu uručio najvišu civilnu počast te države, zlatnu medalju kralja Abdulaziza, kao "izraz uvažavanja povijesnih i tijesnih veza Saudijske Arabije i SAD-a".

Trump je s kraljem Salmanom razgovarao o Siriji, nafti i oružju te Islamskoj državi. Kraljevina podupire sirijske pobunjenike koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada.

Saudijska Arabija hvalila je Trumpovu administraciju kad je u travnju izvela niz napada na sirijsku vojnu bazu Šajrat iz koje je korišteno kemijsko oružje za napade na civile.

Početna postaja prve inozemne turneje

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u subotu u Rijad, početnu postaju svoje prve inozemne turneje, ostavivši iza sebe u domovini skandal zbog načina na koji je utjecao na istragu o mogućoj povezanosti nekih od članova njegova izbornog stožera s Rusijom.

Avion Air Force One sletio je na aerodrom Kralj Haled u Rijadu, gdje je američkog predsjednika dočekao po protokolu crveni tepih.

Prva dama Sjedinjenih Država Melania Trump (47) i predsjednikova starija kći Ivanka (35) stigle su zajedno s američkim predsjednikom iza kojeg je u zemlji ostao niz neugodnih afera.

Tijekom poslijepodneva Trump bi trebao razgovarati s kraljem Salmanom i vodećim ljudima saudijskog kraljevstva.

Očekuje se da američki predsjednik u Saudijskoj Arabiji sklopi i dogovor o oružju, a u nedjelju bi pred 50 muslimanskih čelnika s kojima bi se trebao sastati i pozvati ih na borbu protiv ekstremizma trebao održati govoru u kojem će, kako je najavljeno, izraziti nadu u mirovnu viziju islama.

Dužnosnici u administraciji rekli su da Trump želi iskoristiti sastanke kako bi stvorio "ujedinjenu, jaku protutežu" iranskome utjecaju u regiji.

Nakon Rijada, Trump će posjetiti Izrael, Palestinske teritorije, Vatikan, Bruxelles i Siciliju gdje se održavaju summit NATO-a i G7.

Predviđeno je da prevali više od 25.000 kilometara kako bi ponovno uspostavio američko vodstvo, izgradio veze s ključnim vođama i potvrdio jedinstvo između triju najvećih svjetskih religija, kako je najavljeno iz Bijele kuće.

Trump na prvom međunarodnom pohodu treba demonstrirati američko vodstvo, premda njegov vanjskopolitički tim tek treba biti imenovan i administracija radi na njegovim stajalištima o ključnim pitanjima, uključujući strategiju borbe protiv Islamske države i odluku o tome treba li ostati u pariškome klimatskom sporazumu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene