Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatično u Tokiju

Uživo iz Tokija: 'U središtu grada nema žive duše'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon novog potresa i dramatične situacije u nuklearnoj elektrani Fukushima 1, ulice glavnog japanskog grada su opustjele.

Eduard Tripković Katayama, voditelj Ureda hrvatske turističke zajednice u Tokiju kaže da se tamo situacija dramatično promijenila. Grad je u panici, a svi bježe zbog straha od radijacije. 'U središtu Tokija, gdje inače sve vrvi ljudima, sada nema žive duše', opisao je stanje u glavnom japanskom gradu Tripković Katayama. Dodaje kako Japanci odlaze iz Tokija većinom u regije zapadno od grada, dok stranci, ukoliko mogu, odlaze iz zemlje. 'Ja sam suprugu poslao na Tajvan, a ja ću najvjerojatnije kroz dan - dva prema Europi, odnosno, Hrvatskoj', dodaje.

Pročitajte i ovo Granična policija Uhićeni Hrvati Devetero policajaca i carinika hitno poslano u bolnicu: Izloženi zračenju nakon pronalaska radioaktivnog gromobrana? Ilustracija Trojcu 30 dana zatvora Drama na granici: U Hrvatsku pokušali unijeti radioaktivne tvari, otkrio ih alarm

Tripković opisuje kako je trenutno u Tokiju prisutna razina radijacije u jednom satu inače normalna u godini dana. 'Japanske vlasti za sada ne spominju skloništa ako bude jačeg zračenja, oni tvrde da trenutno zračenje ne šteti čovjeku tako da Japanci normalno rade', objašnjava.

>> VIDEO: Nakon razornog potresa i tsunamija raseljeno 100.000 djece!

>> Nadomak katastrofi: 70 ljudi pokušava rashladiti šipke reaktora


Voditelj Ureda hrvatske turističke zajednice u Japanu kaže kako cijela država šalje hranu, deke i grijalice u područja koja je poharao tsunami. 'U Tokiju ima hrane, iako sam nedavno bio u trgovini i na policama nije bilo ničega osim jedne salate, kaže.

'Japan je zemlja s puno stavnovnika i svi su disciplinirani. Gledam to kroz prizmu sebe, ja sam pola Hrvat, a pola Japanac i iako je stanje alarmantno, nisam u velikoj panici', kaže. Naglašava kako svi kontroliraju paniku ime kolektiva kako bi bili što učinkovitiji te kako bi što prije riješili ovu situaciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene