Nakon novog potresa i dramatične situacije u nuklearnoj elektrani Fukushima 1, ulice glavnog japanskog grada su opustjele.


Eduard Tripković Katayama, voditelj Ureda hrvatske turističke zajednice u Tokiju kaže da se tamo situacija dramatično promijenila. Grad je u panici, a svi bježe zbog straha od radijacije. 'U središtu Tokija, gdje inače sve vrvi ljudima, sada nema žive duše', opisao je stanje u glavnom japanskom gradu Tripković Katayama. Dodaje kako Japanci odlaze iz Tokija većinom u regije zapadno od grada, dok stranci, ukoliko mogu, odlaze iz zemlje. 'Ja sam suprugu poslao na Tajvan, a ja ću najvjerojatnije kroz dan - dva prema Europi, odnosno, Hrvatskoj', dodaje.

Vezani članci Slika nije dostupna U Gorskom kotaru zabilježena najveća radioaktivnost u Hrvatskoj, ali nema opasnosti za zdravlje Slika nije dostupna RADIOAKTIVAN I NAKON 70 GODINA A rekli su im da će se moći vratiti za par dana...

Tripković opisuje kako je trenutno u Tokiju prisutna razina radijacije u jednom satu inače normalna u godini dana. 'Japanske vlasti za sada ne spominju skloništa ako bude jačeg zračenja, oni tvrde da trenutno zračenje ne šteti čovjeku tako da Japanci normalno rade', objašnjava.

>> VIDEO: Nakon razornog potresa i tsunamija raseljeno 100.000 djece!

>> Nadomak katastrofi: 70 ljudi pokušava rashladiti šipke reaktora


Voditelj Ureda hrvatske turističke zajednice u Japanu kaže kako cijela država šalje hranu, deke i grijalice u područja koja je poharao tsunami. 'U Tokiju ima hrane, iako sam nedavno bio u trgovini i na policama nije bilo ničega osim jedne salate, kaže.

'Japan je zemlja s puno stavnovnika i svi su disciplinirani. Gledam to kroz prizmu sebe, ja sam pola Hrvat, a pola Japanac i iako je stanje alarmantno, nisam u velikoj panici', kaže. Naglašava kako svi kontroliraju paniku ime kolektiva kako bi bili što učinkovitiji te kako bi što prije riješili ovu situaciju.