Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Vatikanu se Barack Obama po prvi put sastao s papom Franjom.


Papa Franjo primio je u petak ujutro u Vatikanu američkog predsjednika Baracka Obamu, što je njihov prvi susret nakon što je novi Papa izabran u ožujku 2013.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo je dobro nakon operacije slijepog crijeva Slika nije dostupna Papa je jako zabrinut...

Obama, kojem je to drugi posjet Vatikanu nakon što ga je u srpnju 2009. primio Benedikt XVI., trebao bi s papom Franjom razgovarati o borbi protiv nejednakosti, velikim svjetskim krizama te pitanjima vezanim uz društvo u SAD-u.

"Dobrodošli, gospodine predsjedniče", rekao je Papa na engleskom primajući Obamu, koji je dvaput zahvalio na dobrodošlici. "Divim vam se", rekao je Obama Papi.

FOTO Lijepo je ovo vidjeti iza Baracka Obame

U intervjuu talijanskom dnevnom listu Corriere della Sera u broju od četvrtka, Obama je kazao da je papa Franjo "veliki moralni autoritet".

Obama bi se potom trebao sastati i s predsjednikom Giorgiom Napolitanom i premijerom Matteom Renzijem. Odnosi Italije i SAD-a vrlo su bliski, ocjenjuje agencija France presse, iako je Rim oprezan u sankcioniranju Moskve zbog Ukrajine, radi svojih ekonomskih interesa.

Pred sastanak s Obamom, Papa je u četvrtak ujutro pred gotovo 500 talijanskih zastupnika i devet ministara kritizirao opasnost od "korupcije" koja prijeti političkoj klasi kad se "udaljava od naroda".

Na misi u bazilici Svetog Petra, prije nego će ugostiti Obamu, Franjo je opisao opasnosti koje prijete općenito političarima aludirajući neizravno na talijansku političku klasu često kritiziranu zbog svojih povlastica i neučinkovitosti. To je prvi put da Papa prima na misi veliki dio talijanskih zastupnika.

Napao je vladajuću klasu svaki put kad se "udaljuje od naroda, zatvara u vlastitu skupinu, stranku, unutarnju borbu", čineći od svojih pripadnika "ljude tvrda srca".

"Od običnih grešnika postaju korumpirane osobe", kazao je on. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook