Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetka svijetla točka

Pred islamistima je pobjegla u ormar - A onda se dogodilo čudo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek kada joj je šef sveučilišta rekao da je napokon sigurno izaći, 19-godišnja djevojka to je i napravila. Preživjela je pokolj u kojem je život izgubilo 147 ljudi.

Prvo su se čuli pucnjevi, a zatim koraci dok su je militanti Al-Shabaaba slijedili do njezine sobe u studentskom domu. Cynthia Cheroitich skrila se u ormar i pokrila odjećom.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Bilo je pravo čudo da je islamisti nisu pronašli u ormaru. Vjerojatno zbog toga što su se njezine dvije cimerice zavukle pod krevet - dok ih napadači nisu pozvali van.

19-godišnja Cynthia nije vidjela što se zatim dogodilo, ali čula je više nego dovoljno.

'Pucali su posvuda. Nisam htjela otvoriti oči', rekla je. Iduća dva dana nije se pomakla. Kada je policija ušla u njezinu sobu, nakon što je pokolj u kojem je 147 osoba ubijeno bio gotov, nije im vjerovala. Tek ju je posjet šefa sveučilišta uvjerio da je napokon sigurno izaći.

Izašli detalji: 'Ne bojimo se smrti, to će svima nama biti dobar provod za Uskrs'

Njezina priča je rijetka svijetla točka u užasnom tjednu u Garrissi, gradu oko 140 kilometara udaljenom od somalijske granice.

A za užas je kriva islamistička esktremistička skupina Al-Shabaab sa sjedištem u Somaliji. U sobotu su upozorili da će biti još krvoprolića u Keniji. Na prijetnju je oštro regirao guverner okruga Garissa, Nadif Jama koji je rekao da su militantni usmereni na sijanje razdora među muslimanima i nesmuslimanima.

'Ali to je nešto protiv čega se moramo boriti', rekao je.

Papa: Napad u Keniji čin bezumne brutalnosti

Policija je u subotu u Garrissi paradirala s tijelima muškaraca za koje su rekli da su izvršili napad. Leševi su bili nagomilani u kamionu te odvezeni na igralište osnovne škole. Oko njih se okupila gomila ljudi unatoč snažnom suncu i smradu koji se širio.

'Ovi napadači su ubili nevinu djecu. Želimo spaliti ove ljude', rekao je jedan muškarac za CNN.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta također je osudio Al-Shanaan i one koji ih podržavaju. Za napad je uhićeno pet ljudi, a Kenyatta je rekao da je borba protiv terorizma sve teža jer su planeri i financijeri brutalnosti duboko ugrađeni u zajednici i ranije su viđani kao obični, bezazleni ljudi.

Pokolj na sveučilištu: U terorističkom napadu najmanje 147 ubijenih

'Onima koji vjeruju da je kalifat moguć u Keniji recite da smo mi jedna nedjeljiva, suverena i demokratska država', rekao je. 'Naši preci su krvarili i umirali za ovaj narod. I mi ćemo učiniti sve da obranimo naš način života', poručio je.

Proglasio je tri dana nacionalne žalosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene