Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Užas u Libanonu, Hezbolah uzvraća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje osam osoba je poginulo a 14 ranjeno u raketnom napadu na izraelski lučki grad Haifu, javile su u nedjelju izraelska televizija i vojni radio. Na grad udaljen oko 35 km od libanonsko-izraelske granice palo je najmanje pet raketa, od kojih jedna na željezničku postaju, prenosi Reuters.

Pripadnici Oružanog otpora, ogranka Hamasa, objavili su da su oni gađali rafineriju u Haifi, prenosi France presse. Zasad nema podataka da je rafinerija pogođena.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Haifa je sa 250.000 stanovnika treći po veličini izraelski grad a ovo je drugi put da je gađana raketama s libanonskog teritorija. Izraelske su vlasti ranije priznale da su neugodno iznenađene činjenicom da gerilci iz Libanona raspolažu raketama takvog dometa da mogu gađati ciljeve udaljene više od 30 kilometara od granice. 
Specijalne snage u Libanonu

Izraelski mediji u nedjelju javljaju, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da su izraleske vojne snage u Libanon uputile pripadnike specijalnih snaga.

Izraelski radio i dnevnik Yediot Ahronoth prenose da su pripadnici elitnih postrojbi kopnene vojske i mornarice ubačeni u Libanon kako bi tamo proveli operacije "ograničenog djelovanja", javlja DPA. Izraelska vojska nije htjela komentirati ovu informaciju. 

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u nedjelju da će napad raketama libanonskih gerilaca na grad Haifu u kojem je prema najnovijim podacima poginulo devet osoba, a ranjeno na desetke imati "dalekosežne posljedice".

- Ništa nas neće zaustaviti. Bit će dalekosežnih poslejdica u odnosu na sjevernu granicu i regiju u cijelini, rekao je Olmert na početku tjednog sastanka izraelske vlade. 

Izraelsko je zrakoplovstvo tijekom noći sa subote na nedjelju obnovilo "intenzivno" bombardiranje južnog predgrađa Bejruta, uporište Hezbolaha, javlja libanonska televizijska postaja al Manar. 

Desetak snažnih eksplozija potreslo je libanonski glavni grad koji je bio zahvaćen tamom nakon što su izraelski zrakoplovi pogodili elektrane i skladišta goriva.

Južno predgrađe Bejruta je bio meta napada veći dio subote, ali su napadi u nedjelju rano ujutro bili najžešći otkako je Izrael u srijedu pokrenuo napad kao odgovor na to što je Hezbolah uhvatio dvojicu njegovih vojnika.

U nastojanjima da kazne Libanonce jer su dopustili Hezbolahu da zaprijeti sjevernoj granici židovske države, Izraelci su prije nekoliko dana pokrenuli najdestruktivniju akciju od invazije 1982. čiji je cilj bio protjerivanje palestinskih snaga. 
Evakuacija stranaca preko Cipra

Zapovjednik izraelskih vojnih akcija, general Gadi Eizenkot u subotu je rekao kako Izraelcima nije namjera voditi dugu ofenzivu protiv Hezbollahovih gerilaca, no istaknuo je kako se ne isključuje ni mogućnost da njihove trupe uđu u Libanon.

- Naša je namjera bila izvesti ograničene napade na Hezbollah koje provodimo u svi područjima. Sirija nije cilj izraelskih napada, izjavio je general Eizenkot. 

Istodobno se europsko i američko stanovništvo evakuira ili se priprema za odlazak iz domova ili hotela u Libanonu. Među prvima su se evakuirali francuski državljani, a Talijani rade na organizaciji odlaska iz Libanona 400 talijanskih državljana. 

Agencije ističu kako će se stanovništvo evakuirati svim raspoloživim prijevoznim sredstvima, od automobila, autobusa do zrakoplova i brodova, bez obzira radi li se o civilnim ili vojnim prijevoznim sredstvima. Pretpostavlja se da će većina stanovništva biti evakuirana iz Libanona preko Cipra, gdje će stići zračnim ili morskim putem.

State Department je najavio kako s Pentagonom razmatra plan evakuacije američkih državljana iz Libanona. Ondje se nalazi 25.000 Amerikanaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene