Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon kojim se povećava minimalna dobna granica za odlazak u mirovinu.


Ustavno vijeće potvrdilo je jučer ustavnost mirovinske reforme, objavljeno je u službenom glasilu francuske vlade.

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Završni prijedlog mirovinske reforme: Radit će se duže, a mirovine će biti manje Slika nije dostupna Sarkozy najavio reformu mirovinskog sustava

Time je nepopularna Sarkozyjeva reforma mirovinskog sustava, koja je u protekla dva mjeseca izazvala niz intenzivnih prosvjeda i štrajkova u kojima su sudjelovali milijuni Francuza, stupila na snagu.

>> Prosvjednici u Francuskoj negodoju, vlasti lakše dišu

U utorak je Ustavno vijeće dalo pristanak reformi, izglasanoj u parlamentu 27. listopada, u kojoj su najvažnija promjena nova dobna ograničenja za odlazak u mirovinu. Minimalna dob za odlazak u mirovinu povišena je s 60 na 62 godine, a za odlazak u punu mirovinu sa 65 na 67 godina.

Mirovinsku reformu, koja se smatra najvažnijim testom u petogodišnjem mandatu francuskog predsjednika, kritizirala je i oporba.

Ustavno vijeće je 'ispunilo čisto pravosudnu ulogu što nas ne sprječava da nastavimo kritizirati reformu koliko nepravednu toliko neučinkovitu', rekla je predsjednica Socijalističke stranke Martine Aubry. (Hina)