Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sarkozy potpisao

Uzaludni prosvjedi: Francuzi u mirovinu ipak sa 62 godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon kojim se povećava minimalna dobna granica za odlazak u mirovinu.

Ustavno vijeće potvrdilo je jučer ustavnost mirovinske reforme, objavljeno je u službenom glasilu francuske vlade.

Pročitajte i ovo Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U ponedjeljak javna rasprava Završni prijedlog mirovinske reforme: Radit će se duže, a mirovine će biti manje Slika nije dostupna Sarkozy najavio reformu mirovinskog sustava

Time je nepopularna Sarkozyjeva reforma mirovinskog sustava, koja je u protekla dva mjeseca izazvala niz intenzivnih prosvjeda i štrajkova u kojima su sudjelovali milijuni Francuza, stupila na snagu.

>> Prosvjednici u Francuskoj negodoju, vlasti lakše dišu

U utorak je Ustavno vijeće dalo pristanak reformi, izglasanoj u parlamentu 27. listopada, u kojoj su najvažnija promjena nova dobna ograničenja za odlazak u mirovinu. Minimalna dob za odlazak u mirovinu povišena je s 60 na 62 godine, a za odlazak u punu mirovinu sa 65 na 67 godina.

Mirovinsku reformu, koja se smatra najvažnijim testom u petogodišnjem mandatu francuskog predsjednika, kritizirala je i oporba.

Ustavno vijeće je 'ispunilo čisto pravosudnu ulogu što nas ne sprječava da nastavimo kritizirati reformu koliko nepravednu toliko neučinkovitu', rekla je predsjednica Socijalističke stranke Martine Aubry. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene