Nova Kineska raketa Long March 8, koja je danas lansirana, bit će prijelaz za testiranje vertikalnog slijetanja i planiranja ponovne upotrebe. Riječ je o čak 38. svemirskoj misiji Kine ove godine

Galerija


Kina je prvi put lansirala raketu Long March 8, koja će kasnije biti prilagođena za vertikalno slijetanje i ponovnu upotrebu. Vertikalno je prenesena do kozmodroma Wenchang, a time je postala posljednja ispaljena raketa u Kini ove godine.

Vezani članci Koronavirus u Wuhanu, ilustracija Znanstvenici WHO-a došli do novog otkrića: Virus se u početku širio više nego što se mislilo Koronavirus u Kini, ilustracija Kina odgovorila SAD-u oko izvješća WHO-a o uskraćivanju podataka o COVIDU-19: "Ne bi smjeli upirati prstom"

2020. je u Kini obilovala svakakvim svemirskim misijama, a najviše se ističe ona u kojoj su obavili prvu neovisnu interplanetarnu misiju, testirali rakete koje se mogu vraćati natrag na zemlju, lansirali višekratne svemirske letjelice te izgradili novi kozmodrom.

Long March 8 može nositi i do pet tona tereta. Radi se o prvom prototipu, a iako će on biti potrošan, sljedeća varijanta, Long March 8R, bit će prilagođena za ponovnu upotrebu u budućnosti.

Lansiranjem se također prenosi testni satelit, četiri manja, nepoznata tehnološka objekta te nekoliko komercijalnih satelita.

Misija je 38. polijetanje u Kini ove godine, što uključuje i dva neuspjeha u lansiranju raketa Long March te dva neuspjeha u lansiranju rakete Kuaizhou ranije ove godine.

Osnovna je ideja rakete, kao i njezinih prethodnih prototipova, omogućiti prijenos tereta za kinesku svemirsku postaju u nižoj zemljinoj orbiti, a Wu Yansheng iz kineskog svemirskog programa izjavio je kako je 2025. godina realističan okvir za sustavnu realizaciju vertikalnog uzlijetanja i slijetanja, prenosi portal spacenews.com.

Letjelica bi trebala sletjeti na plutajuću platformu u moru, koja bi trebala, u budućnosti, biti i platforma za uzlijetanje.