Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalba na presudu

Ustavni sud Srbije uvažio žalbu na presudu za Ovčaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud Srbije uvažio je zbog povrede prava na pravično suđenje žalbu Saše Radaka, osuđenog na 20 godina zatvora za zločine na "Ovčari" kod Vukovara, piše beogradska “Politika”, dok “Blic” tvrdi kako USS namjerava osporiti tu presudu nakon što nekoliko mjeseci unazad traju pritisci da se pravomoćne presude za zločine na “Ovčari” proglase neustavnim.

Prema pisanju “Politike”, nakon što je USS usvojio žalbu Saše Radaka po presudi na 20 godina zatvora za zločine na poljoprivrednom dobru “Ovčara” kod Vukovara, njegov odvjetnik Dušan Mašić očekuje ponovno suđenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća Ilustracija Sude mu Zbog bizarnog razloga umirovljeni pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini: "Ti si moj tajni doušnik, ljubavi!"

“Očekujem da će se poslije ovakve odluke Ustavnog suda o ovoj presudi ponovno odlučivati pred Žalbenim sudom u drugom vijeću. Ovakva odluka USS znači da je moj klijent potuustavno u zatvoru”, rekao je Mašić za “Politiku”, objašnjavajući da je u drugostupanjskom suđenju u vijeću bio sudac koji je odlučivao i u prvom stupnju, što po zakonu nije moguće.

Usvajanje Radakove žalbe otvara mogućnost da USS isto odluči i o žalbama još nekolicine pravomoćno osuđenih za ubojstva na “Ovčari” u studenome 1991., budući da su skoro identične žalbe, pozivajući se na iste okolnosti, tom sudu uputili i Predrag Milojević i Miroslav Đanković, osuđeni na 20 godina zatvora, Milan Lančužanin, šest godina i Predrag Dragović, pet godina.

“S obzirom na ovu činjenicu gotovo je izvjesno da će i njihove žalbe biti usvojene”, piše “Politika”.

“Blic”, međutim, navodi da su u posljednjih nekoliko mjeseci bila četiri pokušaja u Ustavnom sudu Srbije da se proglasi neustavnom drugostupanjska presuda za zločine na “Ovčari”, ali je uvijek nedostajao glas nekog od sudaca.

“Posljednjih tjedana je otpočelo žestoko lobiranje i u tome se posebno ističe sudac postavljen na prijedlog Demokratske stranke Srbije”, piše “Blic” pozivajući se na neimenovane izvore.


Maraton Vukovar-Srebrenica u spomen na žrtve genocida

Prema saznanjima “Blica”, USS pokušava proglasiti presudu neustavnom time što će ukazati na navodno bitnu povredu prava na pravično suđenje, što se temelji ukazivanjem da sudac Siniša Važić, koji je tijekom procesa dodijelio status svjedoka-pokajnika jednom od sudionika, zbog čega je trebao biti izuzet u Žalbenom vijeću kad se odlučivalo o presudi, piše “Blic”.

Prema tvrdnjama jednog od sudaca USS-a, prema navodima “Blica”, suci u tome mogu ili naći razlog za proglašavanje presude neustavnom, ali i zanemariti činjenicu da je Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu razgraničio u svojoj sudskoj praksi subjektivnu i objektivnu nepristranost.

“To znači da u ovom slučaju uopće nije moralo objektivno doći do povrede prava na pravično suđenje. Ali, Ustavni sud može, ako hoće, donijeti odluku bez utvrđivanja da li je i objektivno došlo do povrede prava”, protumačio je za “Blic” ovaj sudac USS aktualnu pravnu situaciju.

Beogradski Žalbeni sud je 14. rujna 2010.godine potvrdio većinu provstupanjskih presuda za ubojstvo najmanje 200 ranjenih branitelja i civila koje su na “Ovčari” kod Vukovara izvršili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

Josipović otkrio koga u politici smatra odgovornim za blokadu kolone u Vukovaru

Na javnoj sjednici sudskog vijeća od 14. do 23. lipnja, postupajući po žalbama okrivljenih i njihovih branilaca, vijeće suca Siniše Važića pooštrilo je kaznu Nadi Kalabi s devet na 11 godina zatvora, a Ivanu Antonijeviću s 20 smanjio na 15. Isto vijeće je dvadesetogodišnje kazne zatvora potvrdilo Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Đorđu Šošiću, Miroslavu Đankoviću i Saši Radaku.

Potvrđene su i prvostupanjske presude Milanu Vojnoviću na 15 godina zatvora, Jovici Periću na 13, Milanu Lančužaninu na šest, te Predragu Dragoviću i Goranu Mugoši na po pet godina zatvora. Vijeće je odbilo žalbe tužiteljstva na oslobađajuće presude Marku Ljuboju, Slobodanu Katoću, Predragu Madžarcu, Vuji Zlataru i Miloradu Pejiću. (HINA) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene