Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mimohod u Rijeci

Maraton Vukovar-Srebrenica u spomen na žrtve genocida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, koji u sjećanje na 18 godina od srebreničkog genocida organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, krenuo je jutros s vukovarske Ovčare.

Maraton je započeo ispred Spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari, iz koje su 1996. godine ekshumitrani posmrtni ostatci 200 hrvatskih branitelja i civila koje su poubijali pripadnici srpskih paravojnih postrojba i jugoslavenske vojske u studenome 1991., nakon sloma obrane Vukovara.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Velepromet i Ovčara - 5 Stravična sjećanja Velepromet i Ovčara, zločini za koje nitko nije odgovarao: Potresna svjedočanstva preživjelih logoraša

>> Za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici dobili ukupno 112 godina robije

U ultramaratonu sudjeluju hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata - Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka te Mirsad Veladžić iz Daruvara.

Oni će u pet dana ukupno pretrčati 227 kilometara. U Srebrenicu bi trebali stići 10. srpnja, uoči obljetnice obilježavanja genocida, kojeg su u tome bosanskom gradiću u srpnju 1995. počinili vojska Republike Srpske pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića i paravojna postrojba 'Škorpioni', pod kontrolom MUP-a Srbije. Tada je ubijeno oko 8 tisuća Bošnjaka.

'Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a namjera nam je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom zadnjeg rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice', izjavio je novinarima uoči početka ultramaratona predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Kemal Bukvić.

Pozvao je sve zainteresirane da im se pridruže na pojedinim etapama maratona. Ultramaraton je podijeljen u pet etapa od kojih je najduža ona 2., od Vinkovaca do Brčkog, oko 54 kilometra. 'Čast mi je tračati i ove godine ovaj ultramaraton i pokloniti se svim nevinim žrtvama', kazao je maratonac Elvir Rakipović iz Osijeka koji je osam puta istrčao maraton od Zagreba do Vukovara.

Prije početka ultramaratona, podno Spomen obilježja na masovnoj grobnici na Ovčari vijence su položili i svijeće zapalili sudionici i organizator ultramaratona te izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Ispred Grada Vukovara maratonce je ispratio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a potporu trkačima dao je i Stožer za obranu grada Vukovara, u ime kojega im je sretan put zaželio predsjednik Tomislav Josić.

Mimohod u Rijeci

U središtu Rijeke danas je održan mimohod u povodu obilježavanja 18. obljetnice od genocida u Srebrenci, koji su organizirala Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za grad Rijeku i Primorsko - goransku županiju.

Akcija, odnosno mirna šetnja građana riječkim Korzom pod nazivom 'Srebrenica Rijekom hodi' počela je na mostu Hrvatskih branitelja na Delti, preko Korza do Gara Karoline Riječke.

Sudionici povorke nosili su bijele majice s natpisom ' Srebrenica, da se nikad ne zaboravi' i bijele ruže, koje su na Gatu Karoline Riječke bacili u more, obilježavajući tako 18. godišnjicu od stradanja u Srebrenici. Mimohod je održan u znak suosjećanja sa sudionicima Marša mira koji će se održati u Podrinju od 8. do 10. srpnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene