Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ustavni sud Srbije: Pogažena su načela međunarodnog prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud Srbije ocijenio je da je jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova suprotno Ustavu Srbije i da su tim činom pogažena i temeljna načela međunarodnog prava.

U svom priopćenju Ustavni sud je pozvao da se ne prihvati 'etnički motivirano otcjepljenje djela teritorija suverene države Srbije, jer taj nasilan čin predstavlja atak bez presedana, ne samo na ustavni poredak Republike Srbije, već i na međunarodni pravni poredak, s nesagledivim štetnim posljedicama'.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Bilbau - 1 28 tisuća na ulicama Baski u Španjolskoj traže neovisnost: "Mi smo nacija" Slika nije dostupna U skladu s međunarodnim pravom ICJ: Kosovo je smjelo proglasiti neovisnost

Taj sud je izrazio uvjerenost da suvremene države, utemeljene na istinskim načelima vladavine prava i privržene općeprihvaćenim načelima i normama međunarodnog prava, neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova.

U priopćenju se također navodi da Ustavni sud očekuje 'da će se odluke Vijeća sigurnosti UN-a, po zahtjevima državnih organa Republike Srbije za poništenje nelegalnih akata privremenih organa Kosova i Metohije, zasnivati na načelima suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i nepovredivosti međunarodno priznatih granica država članica'. 

Austrija će priznati Kosovo idući tjedan

Austrija će vjerojatno priznati Kosovo tek idući tjedan, unatoč tome što je austrijski savezni kancelar Alfred Gusenbauer najavio da će odluku o priznanju vlada donijeti u srijedu.

Austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer pozabavit će se temom Kosova nakon što se vrati s puta po Africi, izjavio je njegov glasnogovornik Bruno Aigner.

Kratko prije toga, kancelar Gusenbauer izjavio je novinarima da će vlada u srijedu donijeti odluku o priznanju.

'Nećemo žuriti, ali nećemo ni kasniti za drugima', rekao je Aigner.
Da bi Austrija priznala neku državu, potrebno je odobrenje saveznog predsjednika vlade za donošenje te odluke.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u Bruxellesu je najavila da će u srijedu predložiti vladi priznanje Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene