Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski liječnici uspješno su izveli transplantaciju koštane srži novom metodom koja omogućuje presađivanje tkiva čak i kad ne postoji potpuna podudarnost stanica, prenosi BBC.


Liječnici u londonskoj Great Olmond Street bolnici kažu kako bi ta tehnika riješila problem manjka odgovarajućih darivatelja tkiva. U svijetu oko 37.000 ljudi čeka na presađivanje koštane srži a tek oko 30 posto pronađe odgovarajuće donatore unutar obitelji.

Transplantacija je izvedena na troje djece kojima je presađivanje srži bilo jedini izbor a čekaju godinama na odgovarajuće darivatelje.

Jedan od pacijenata bio je petogodišnje dijete koje pati od sindroma imunodeficijencije i srž je dobio od oca koji je prije transplantacije dobio cjepivo protiv gripe koje je njegovu srž trebalo naučiti kako da se bori protiv infekcije.

>>
VIDEO Indijanac Hrvatici spasio život: 'Mi smo sada brat i sestra!'

Liječnici su potom modificirali donirane imune stanice nazvane T-stanice kako bi kod njih stvorili sigurnosni mehanizam samouništenja koji se aktivira ako tijelo primatelja počne odbacivati presadak.

Bolest odbacivanja jedna je od najtežih komplikacija postupka presađivanja posebno kod slučajeva kad ne postoji potpuno poklapanje donatora i primatelja.

U dosadašnjim postupcima obično su se uklanjale T-stanice i tada su primatelji bili izloženi rizicima izbijanja infekcija ili ponovnoj pojavi osnovne bolesti poput leukemije.

Pedijatrijski imunolog Waseem Qasim kaže kako bi novi pristup značio da djeca koja primaju srž neodgovarajućih donatora imaju iste izglede za uspjeh kao ona koja dobijaju srž od donatora s kojim se potpuno poklapaju.

Rezultati presađivanja objavljeni su u časopisu PLoS One. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   Vezani članci Putovanja u Velikoj Britaniji Velika reportaža iz Londona: Ponovno međunarodni letovi, ali uz vrlo stroga pravila - ''To je potpuna besmislica. Koji je smisao toga?'' Radovan Karadžić Ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak kazne služit će u Britaniji: "Trebali bismo se ponositi što je Britanija podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine"