Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uskoro bi se plombe i zubni ispuni mogli izrađivati od bioaktivnog stakla koje prema najnovijim rezultatima istraživanja puno bolje štiti zub od bakterija.


Uskoro bi se plombe i zubni ispuni mogli izrađivati od bioaktivnog stakla, tvrde inženjeri s američkoga Državnog sveučilišta Oregon. Izrađena 'in vitro', bioaktivna stakla su nanomaterijali koji se često koriste u inženjerstvu koštanih i mekih tkiva, a važni su jer potiču razvoj stanica. Sadrže silikonski oksid, kalcijev oksid i fosforni oksid. Već desetljećima se koriste u ortopedskoj kirurgiji, no mogli bi predstavljati revoluciju u stomatologiji. Američki znanstvenici vjeruju da bi se mogli koristiti kao ispuni u liječenju karijesa, na način da ograniče prodor bakterija u zub te da bi, zahvaljujući njima, plombe mogle dulje trajati.

Ne dozvolite da vas stomatolozi varaju

Vezani članci Slika nije dostupna Ovoj djeci je jedini obrok onaj koji dobiju u školi Slika nije dostupna Poražavajuće: Svako treće dijete u Hrvatskoj zube ne pere redovito!

Znanstvenici su istraživanje proveli na uzorku od izvađenih kutnjaka. Neke su kavitete ispunili kompozitnim ispunom ili bijelom plombom, koji je sadržavao petnaestpostotno bioaktivno staklo, a dio su ih ispunili običnom bijelom plombom. Dodali su dentalne bakterije te pratili reakcije na zubima.

Rezultati su pokazali da je u uzorke zuba s ispunom koji je sadržavao bioaktivno staklo prodrlo 61 posto manje dentalnih bakterija nego u one s kompozitnim ispunom. U njih su, naime prodrle sve bakterije, odnosno sto posto dentalnih bakterija.

Profesor na Državnom sveučilištu Oregon Jamie Kruzic, objasnio je da se čini kako "bakterijama koje žive u usnoj šupljini i pridonose stvaranju karijesa ne 'odgovara' bioaktivno staklo, zbog čega je manje vjerojatno da će 'napasti' takve ispune". Kazao je i kako bioaktivno staklo ima antimikrobska svojstva djelomično zahvaljujući ionima kalcija i fosfatima koji uništavaju bakterije.

Osim što bi moglo usporiti pojavu karijesa, bioaktivno staklo zube bi moglo opskrbljivati mineralima koji su se s vremenom istrošili, zbog čega će ispun dulje trajati. Zubi su, podsjeća Kruzic, poput kostiju - skladišta mineralnih tvari u tijelu.

Ako se otkriće profesora Kruzica i kolega potvrdi i u kliničkim istraživanjima, bioaktivno staklo vrlo će se lako umiješati u postojeći zubni ispun.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Dental Materials. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook