Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"1 od 5 milijuna"

Srbija: Prosvjednici Vučića pozvali na dijalog o slobodi medija i poštenim izborima

Barbara Štrbac izvještava iz Beograda o skupu potpore Vučiću (Foto: Dnevnik.hr)
Barbara Štrbac izvještava iz Beograda o skupu potpore Vučiću (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Barbara Štrbac izvještava iz Beograda o skupu potpore Vučiću (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Na prosvjedu "1 od 5 milijuna" u Beogradu je u subotu navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvan na dijalog o slobodi medija i poštenim izborima te priopćen sastav tima za pregovore i najavljeno formiranje "slobodne zone" u srbijanskoj prijestolnici ukoliko vlast ne pristane na dijalog s pobunjenim građanima i oporbom.

"Slobodnu zonu" činit će "slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih vijećnika iz Srbije", rekao je u subotu navečer jedan od vođa Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović i, pozivajući vlast na dijalog, poručio kako građani i oporba traže samo slobodu medija i stvaranje uvjeta za slobodne i poštene izbore.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu Aleksandar Vučić Pogledajte usporedbu VIDEO Svaka sličnost je slučajna? Vučić poslao poruku oporbi, mnoge podsjetila na izjavu Slobodana Miloševića

Ukoliko u narednih nekoliko dana vlast ne pristane na dijalog s pobunjenim narodom, 4. svibnja u Beogradu bit će formirana "slobodna zona", rekao je Veselinović dodajući kako građani "moraju podvući crtu", ocijenivši da će "Beograd postati centar slobodne zone do pobjede".

S prosvjeda se danas nisu mogli čuti političari, govorili su samo glumci i istaknuti građani. Pred RTS-om ponovno mali performans, kako oni kažu, dnevnik slobodne Srbije, vijesti kako bi trebale izgledati. Prosvjednici traže slobodne izbore, slobodu medija. Prošlog tjedna rekli su da su spremni razgovarati s Aleksandrom Vučićem kako da se stanje u zemlji poboljšalo. On je odbio taj njihov zahtjev. No oni su rekli da neće odustati, prosvjedovat će i dalje. Već za iduću subotu najavljuju novi prosvjed.

Glumac i dužnosnik Demokratske stranke Branislav Lečić istaknuo je da temeljne poluge "Vučićeve diktature" i krize u kojoj se Srbija nalazi čine "tri najvažnije teme": zarobljeni mediji; teška zlouporaba Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM), te neregularni izbori koji se, kako tvrdi, temelje na kupnji glasova, ucjenama i primjeni sile na građanima Srbije.

"Te tri točke su ključne i rekli smo da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog? Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidiramo ljude, stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri točke", poručio je srbijanskom predsjedniku Lečić.

Na protuprosvjedu u petak koji je okupio desetke tisuća njegovih pristaša Vučić je poručio političkim protivnicima da ne pristaje na ultimatume i nasilje, ali i da "vlast mora brinuti i o onima koji misle drugačije", te da im treba "odgovoriti pristojno".

Na društvenim mrežama ostavljaju usporedne fotografije njihova prošlotjednog i jučerašnjeg skupa za pdršku Vučiću.

S obzirom na to da je lokacija ista aludiraju na to da vladajući ili uvelike umanjuju broj okupljenih prošloga tjedna, ili pak debelo preuveličavaju jučerašnje brojke. Naime procijenili su da ih se prošlog tjedna okupilo oko sedam i pol, a u petak oko 140.000 ljudi.

Posljednjih tjedana, nakon upada u RTS, činilo se da je entuzijazam ljudi počeo otpadati, no danas su ponovno došli u iznimno velikom broju. I danas su došli do RTS-a, koja je, kako kažu, simbol onoga što nije u redu s njihovim društvom . Traže i dalje da se oslobode mediji, kažu da nisu slobodni. 

Treba napomenuti da je prije dva dana objavljen novi Svjetski indeks medijskih sloboda na kojem je Srbija pala za 14 mjesta. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene